Nyomtatás
Találatok: 488
arthur medveA herceg és az ozsdolai polgármester is azt állítja, hogy nem az Artúrként emlegetett hím volt a vadászat során lelőve.A zöldek továbbra is ennek az ellenkezőjét állítják.

Valaki szándékosan vagy akaratlanul hazudik a márciusi ozsdolai medvekilövés ügyében, ez pedig éppen elég ahhoz, hogy a sajtó továbbra is forrón tartsa a témát. Így a botrány egyik főhőse, a liechensteini uralkodói családhoz tartozó Josef-Emanuel herceg is kénytelen volt közleményben magyarázkodnia az osztrák lapoknak arról, hogy valóban kilőtte-e Európa legnagyobb medvéjeként emlegetett Artúrt a székelyföldi Ozsdolán.

Határozottan állítja, hogy minden törvényt betartott, amikor kilőtt egy medvét a háromszéki településtől 250 méterre (tehát nem orvvadászaton vett részt, ahogy az Agent Green természetvédő egyesület nyomán a sajtóban szerepelt), ugyanakkor cáfolja azt is, hogy az Artúrként ismert kapitális hímet lőtte volna ki.
Az általa törvényesen kilőtt, kisebb termetű nőstény medve rendszeresen bejárt a faluba, ezért a hatóságok veszélyesnek nyilvánították, és engedélyezték a kilövését. A herceg azt állítja, fényképekkel is bizonyítani tudja igazát, emellett minden segítséget megad az igazság kiderítésére.

Az Agent Green a herceg nyilatkozatára reagálva elmondta: a dokumentáció alapján a kilőtt kapitális medve csakis Artúr lehet, miközben a vadkárokat nőstény medvék okozták. A szervezet nem tartja kizártnak annak a lehetőségét, hogy több medvét is kilőttek.
Ozsdola polgármestere, Pénzes Ágoston is megszólalt, aki a herceg szavait támasztotta alá, bár ő is úgy tudja a trófea adatlapja alapján, hogy egy hím medve volt a lelőtt nagyvad. Kovászna megyében most hallottak először az Artúr nevű medvéről, ugyanakkor szerinte
az Agent Green kizárólag a sajtóvisszhang miatt írta, hogy Románia, talán egész Európa legnagyobb medvéje lett volna.

Ha a lelőtt medve valóban az állítólagos Artúr lett volna, akkor nem állja meg a helyét az Agent Green állítása, miszerint az állat nem járt be a településre – a házaktól mintegy 300 méterre volt a lövéskor. Ráadásul a környezetvédelmi szervezet fotói Artúrról nem egyeznek meg a trófeáról készült fotóval.
Ozsdolán (is) nagyon sok a probléma a medvékkel, ezért a helyi vadásztársaság három medvére kért kilövési engedélyt, ehhez képest a környezetvédelmi minisztérium csak egyet hagyott jóvá.

Pénzes Ágoston azt is megjegyezte, hogy a sajtó rendkívül részlehajlóan számolt be az esetről és elhallgatta a helyiek által felsorolt medvekárokat, panaszokat.

Forrás: Főtér