Nyomtatás
Találatok: 484
facancsibek2800 darab egynapos fácáncsibe érkezett tegnap a Zalaerdő Zrt. zsigárdi neveldéjébe. A cég 2018 óta foglalkozik a madárfaj tenyésztésével és értékesítésével.

Az elmúlt években az apróvadfajok tekintetében kedvező változások következtek be az agráriumban. Egyre többen ültetnek ugyanis a mezőgazdasági földek szegélyére lucernát, vörösherét. A vegyszermentes művelés pedig kedvezően hatott az állományra – említette Ernszt Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati, halászati előadója. A cég ezt felismerve létesítette a fácán-utónevelőket, amelyeket sikerült folyamatosan fejleszteni. Az egynapos mongol alfajú csibék tegnap az Alföldről érkeztek.



– Mint minden fiatal egyed, valóban nagy törődést igényelnek. Kollégáink naponta háromszor etetik és itatják ezeket a madarakat. Ilyenkor nem sima vizet kapnak, hanem szőlőcukorral dúsított kamillateával itatják őket. Életük első két hetét a fácán-előnevelő házban töltik a madarak. Nagyon fontos, hogy megfelelő hőmérsékleti környezetet biztosítsunk számukra, ezt infralámpák segítségével érjük el – mondta Ernszt Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati, halászati előadója.

Magyarországon egyre több termelő foglalkozik a fácánállomány fenntartásával. Az ottani tojásokat – gépi segítséggel – kikeltetik, majd a csibéket értékesítik. A Zalaerdőhöz Békés megyéből érkezett a szállítmány.

– Ma kelt ki a naposcsibe, leszállítottuk, most telepítjük őket a ládákba. Ez egy egyéni megoldás, mert általában a vadásztársaságok nem így nevelik a fácánt. Ez egy munkaigényes, viszont természetközeli tevékenység – fogalmazott Somogyi Ferenc, a Vulpex Kft. tulajdonosa.

Forrás: Kanizsaujsag