Nyomtatás
Találatok: 337
ProkobJanos2021Hirdették az őzbakvadászati lehetőségeket, de a személyes kapcsolatoknak köszönhetően is jöttek vadászok.

A megye számos pontjáról érkeztek a közelmúltban vadásztársaságok, hogy a Vadászkamara megyei szervezetének székházánál bemutassák a tavasszal terítékre hozott őzbakok trófeáit. A résztvevők között volt Prokob János, a nyírbogáti székhellyel működő Báthori István VT elnöke is, aki kérésünkre értékelte az április 15-én megkezdődött vadászati szezont.

A természet egyensúlya

– Hadd fejezzem ki örömömet, hogy a megyei kamara megrendezte ezt a trófeamustrát. Nagyon kellett már a vadásztársadalomnak ez a közösségi rendezvény, szakmai találkozó, hiszen az elmúlt egy évben az országhoz hasonlóan mi vadászok is nagyon letargikus állapotban éltünk, a koronavírus-járvány bennünket is nagyon megviselt. Bízom benne, most már minden visszatér a régi kerékvágásba, ismét a felemelkedés útjára léphet a sportvadászat, a vadgazdálkodás, s jóval könnyebb lesz azoknak is, akik ebből élnek – kezdte tájékoztatását a vadásztársaság vezetője.

– Mielőtt rátérnék a tavaszi szezonra, hadd mondjam el a gondolataimat az őszi vadászati világkiállításról is. Úgy gondolom, nagy szükség van rá, bár jól tudom, hogy megoszlik a társadalom véleménye a vadászokról, a vadászatról. Jó lenne mindenkinek megértenie, hogy a vadászok természetszabályozást végeznek. Amikor a természet megőrzéséről, harmóniájának és egyensúlyának a fontosságáról beszélünk, akkor tulajdonképpen a vadászok nélkülözhetetlen munkája van reflektorfényben, vagyis szükség van rájuk. Azt remélem a világkiállítástól és a hozzákapcsolódó rendezvényektől, hogy a nyitottsága révén hatással tud lenni a társadalomra, egyre többen megértik a vadgazdálkodás és a vadászok szerepét.

Ingyenes a szállás

– Az idei évben az őzbak­állományunk nyolcvan százalékát hazai vadászok ejtették el, de a vadásztársaságunk tagjai is fontosnak érezték, hogy segítsék a külföldi vendégvadászok távolmaradása miatt nehéz anyagi helyzetbe került közösségünket. A tagjaink is zsebbe nyúltak, s oroszlánrészt vállaltak a kiesett bevételek pótlásában. Az idei évben negyven őzbak kilövésére kértünk engedélyt, ennek kétharmadát most tavasszal – áprilisban és májusban – terítékre is hozták a vadászok, a fennmaradt egyharmadot az üzekedés idejére hagytuk meg – folytatta Prokob János.

– A mai kornak megfelelő színvonalú vadászházzal rendelkezünk, a Korhányi Vadászház sokat segít a távolabbról érkezett vendégek elszállásolásában. A vadászház használatát díjtalanul ajánlottuk fel az ország szinte minden pontjáról hozzánk érkezett Nimródoknak. Hirdettük az őzbakvadászati lehetőségeket, de a személyes kapcsolatainknak köszönhetően is jöttek vadászok. Ebben szerepe volt a vadásztársaságunk jó hírének is, ami szájról szájra terjed a vadászok körében, s így egyre több az érdeklődő.

– Az idei évben már az előbb említett egyharmad maradék bak vadászatát is lekötötték a jelentkezők. Eddig nyolc érmes bakunk van, de nem minden esetben az érmes bakok a legszebbek, azt meg tudjuk jól, hogy igazából az örömet nem maga az érem jelenti, hanem az élményt a vadászat folyamata, a természet szépsége adja. Minden egyes vadászat élmény, mindegyik vad elejtése felejthetetlen emlék. Nem könnyű szavakkal visszaadni azt az érzést, amikor gyönyörködsz a kelő nap által beragyogott táj szépségében.

Megszakadt a hagyomány

– Besegítettem én is az őzbakok elejtésébe. A két vadat előre kinéztük, a hivatásos vadászunk, Kacsur Richárd ismer minden vadat a területünkön. Rendkívül lelkiismeretes, nagy felelősséggel végzi munkáját. Nagy dicsőségére van a vadásztársaságunknak, sok ilyen szakember kellene a vadásztársadalomba.

A Báthori István VT több évtizeden keresztül foglalkozott fácánneveléssel, azonban ez a folyamat megszakadt az elmúlt évben a koronavírus-járvány miatt, ráadásul az idén sem mertek naposcsibéket vásárolni.

– Tartunk a vírusjárvány negyedik hullámától. Hogy ennek mennyire van alapja, az sajnos csak utólag fog kiderülni, de a tagság úgy döntött, hagyjuk még az idén a madarak nevelését. Több mint ötvenéves hagyomány szakadt meg, de az észszerűség most ezt diktálta nekünk.

Forrás: SZON