Nyomtatás
Találatok: 415
hodokKonzultáció indul, hogy kikérjék az emberek véleményét arról, hogy a hódokat vissza kell-e telepíteni Anglia folyóihoz.

A hódok valamikor Nagy-Britanniában elterjedtek voltak, de 400 évvel ezelőtt kihaltak. Tanulmányok kimutatták, hogy az emlősök visszatérése elősegítheti a folyók élőhelyeinek helyreállítását. A Nemzeti Gazdaszövetség azonban figyelmeztetett, hogy a hódok gátjai zavarokat okozhatnak. A konzultáció 12 hétig tart. George Eustice környezetvédelmi miniszter azt mondta: "A mai nap jelentős mérföldkő a vadon élő hódok újratelepítésében. De azt is megértjük, hogy ennek következményei vannak a földtulajdonosokra nézve, ezért óvatos megközelítést alkalmazunk annak biztosítása érdekében, hogy minden lehetséges hatást alaposan megfontoljanak."

A hódok Angliába való visszatelepítésének lépései a skóciai újbóli telepítési programokat követik, amelyek hódpopulációk kialakításához vezettek. A walesi és angliai vizsgálatok is értékelték az emlősök környezetre gyakorolt ??hatását. Egy ötéves tanulmány a hódokról, amelyeket újból telepítettek a devoni Otter folyóba, megállapította, hogy az állatok előnyösek a környezetre. A hódokat gyakran „öko-mérnököknek” nevezik - gátjaik olyan vizes élőhelyeket hoznak létre, ahol az élővilág virágozhat. Az állatok rönköket, ágakat, köveket és iszapot szállítanak, hogy felépítsék a korlátokat a folyók között. A gátak segítenek mélyvízi medencék létrehozásában, amelyek elriasztják a ragadozókat. A River Otter tanulmány megállapította, hogy az építmények természetes árvízgátként is működnek, védve az otthonokat a folyam mentén. Éva Bishop, a Beaver Trust munkatársa szerint az állatokra vonatkozó nemzeti politika fontos lépés. "Reméljük, hogy a hódokat visszafogadjuk a vidékre, mint bármely más őshonos vadon élő állatot - különösen, mivel szerepet játszanak a természet helyreállításában és a brit vadon élő állatok ellenálló képességében az éghajlati vészhelyzetben" - mondta.

A River Otter tanulmány azonban arra a következtetésre is jutott, hogy a hódok helyi problémákat okozhatnak egyes földtulajdonosok számára. A Nemzeti Gazdálkodók Szakszervezete pedig óvatosságra intett a széles körű visszatelepítésekkel kapcsolatban, figyelmeztetve, hogy a hódok károsíthatják a fákat, és akadályozhatják a termőföldről történő vízelvezetést. Richard Bramley, az NFU szóvivője azt mondta: "Ha pénzügyi hatással van egy mezőgazdasági vállalkozásra, megfelelő kompenzációt kell fizetni, és kilépési stratégiát kell alkalmazni, ha komoly problémák merülnek fel." A kormány bejelentette azt is, hogy őshonos fajként jogi védelmet biztosít a hódoknak Angliában. Ez bűncselekménnyé teszi az emlősök szándékos elfogását, megölését, megzavarását vagy sérülését, illetve a tenyész- vagy pihenőhelyek károsítását.

Forrás: ForestPress