Nyomtatás
Találatok: 485
kovacs zoltan vadaszati kiallitasÜtemesen, a terveknek megfelelően haladnak az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás előkészületei - mondta az esemény lebonyolításáért felelős kormánybiztos Kaposváron kedden.


Kovács Zoltán a szeptember 25-én kezdődő esemény somogyi rendezvényeiről tartott sajtótájékoztatón kiemelte: befejeződött a Hungexpo 55 milliárd forintos felújítása, készülnek a vizes csarnok akváriumfelületei, elindult a Központi Magyar Kiállítás építése, a magyar erdőgazdaságok, vadásztársaságok felajánlása nyomán összegyűlt 10 tonnányi hullajtott agancsot pénteken éjjel szállítják a helyszínre.

A világkiállítás nagyságrendjéről mindent elmond, hogy a következő több mint két hétben, illetve a kiállítás ideje alatt a központi helyszíneken 4500-5000, de a vidéki helyszíneken is több száz ember dolgozik majd - mutatott rá.

Fehér István, a Sefag Zrt. vezérigazgatója közölte, a somogyi állami erdőgazdaság is aktív részese a vadászati világkiállítást előkészítő munkának. A Sefag vezetésével héttagú konzorcium alakult, hogy a somogyi erdők és a vadászat mellett a megye más kulturális és természeti, gasztronómiai értékeit is bemutassa - jegyezte meg.
Az eseményhez kapcsolódó sajtóanyagban szerepel, hogy szeptember 6. és október 31. között a Balatontól, Kaposváron és a zselici térségen keresztül Kaszóig és Lábodig mintegy tucatnyi helyszínen negyvennél is több programot kínálnak az érdeklődőknek.

Szeptember 17-én Nagysallérban átadják a jeles vadászfestő, báró Schell József munkásságának emléket állító Vadászati és Természeti Emlékparkot, másnap ifjúsági oktatóközpont nyílik a Vadászkamara Ifjúsági Programjának részeként.

Kaposvár belvárosában Vadászok éjszakája elnevezésű eseményen tesznek fogadalmat ifjú vadászok és kapnak kitüntetést az ágazat kiemelkedő eredményeket elérő szakemberei, a somogyi megyeszékhely Fő utcáján Somogyország vadászati kincsei címmel nyílik állandó kiállítás.

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. október 8-án emlékfát ültet Keszthelyen Fekete István tiszteletére, október 15-én, Tihanyban megtartják a VII. Balatoni Horgászkonferenciát.

Vadat és halat, s mi jó falat címmel kétnapos gasztronómiai rendezvényt szerveznek a rádpusztai Gasztro Élménybirtokon, a nagyközönség október 1. és 9. között a révfülöpi szabadtéri színpadon láthatja az Óriáspontyok arcképcsarnokát.

A bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpontban a Zselic Nagyvadjai, valamint a Zselici pillanatképek című természetfotó kiállítás várja a látogatókat, szakmai rendezvény, gyakorlati bemutatók résztvevői pedig a vadhús biológiai értékéről, a magyar hidegvérű ló vadgazdálkodásban való alkalmazásáról kaphatnak tájékoztatást.
A ropolyi pihenőhelyen szeptember 25-én fogathajtó versenyt tartanak, a Kassai Lovasíjász Birtokon, a bárdudvarnoki Kassai-völgyben a hagyományos történelmi, honfoglaláskori lovas bemutatók és interaktív foglalkozások, előadások vezetik be a látogatókat elődeink világába szeptember 28. és október 14. között.

A Kaszó Zrt. kisvasútján utazva több napon is hallgatható szarvasbőgés, majd dámbarcogás az októberi hétvégék délutáni, esti óráiban. A Kaszói Kirándulóközpontban október 1-jén átadják az Erdei Muzsika Zenepavilont, ugyanezen a hétvégén Nemzetközi Véreb Fővizsga, október 8. és 10. között Tacskó Európa Kupa lesz.

Merczel István, a Somogy Megyei Konzorcium projektvezetője a sajtótájékoztatón egyebek mellett arról beszélt, hogy a gímszarvastrófeák világranglistájának első tíz helyezettje közül öt magyar, ebból három somogyi, és ez is megmutatja, milyen értékekkel rendelkezik Magyarország, azon belül Somogy megye. "Erre büszkék lehetünk, s ezt a szellemi élet, a gazdaság, azon belül a turizmus terén ki kell használni" - mondta.

A Budapesten és a kiemelt helyszíneken zajló részletes központi programok elérhetők a https://onewithnature2021.org/, a somogyi programok a www.vilagkiallitas2021somogy.hu oldalon is olvashatók.

Forrás: MTI