Nyomtatás
Találatok: 108
borsod vadasznap2021. szeptember 4-én került megrendezésre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vadásznap a festői szépségű Füzér településen az Országos Magyar Vadászkamara megyei szervezete, az Észak-magyarországi Vadászszövetség és a helyi önkormányzat szervezésében.

A helyszín kiválasztása sem volt véletlen, hiszen 2020. november 27-én itt került átadásra az a vadászati kiállítás, melyet az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében és annak támogatásával volt lehetőségünk kialakítani, megvalósítani (ideiglenesen, mielőtt végső helyét, a megújult, Tas utcai „Vadászok házában” elnyeri), melyet ezúton is hálás szívvel köszönünk a megyei vadásztársadalom nevében. Az elmúlt közel egy év alatt a visszajelzések alapján a kiállítás kivívta a társadalom elismerését, éppen ezért a szervezők igyekeztek ehhez egy programokban gazdag és a korábbi megyei vadásznapjaink színvonalához méltó rendezvényt összeállítani.

A pénteki napon, szeptember 3-án kitelepülő vadásztársaságok is már előzetesen konstatálhatták, hogy a helyszín varázsa, természetes szépsége, a vár és a csodás Zempléni hegység látványa garancia lesz egy felejthetetlen közös családi, baráti vadászrendezvényhez.

A szombati rendezvény vendégváró muzsikával, kürtszóval, majd hagyományainknak megfelelően ökumenikus Hubertus misével kezdődött, melyet Oroszy Erzsébet református lelkész és Tóth Gábor katolikus plébános celebrált a teljesen megtelt színpad előtti nézőtéren. A misét követően került sor a megyei vadászok zászlójának a behozatalára, illetve a vadászhagyományokhoz méltó ünnepi teríték elhelyezésére is. A terítéken az érdeklődők egy őzbak és egy gímbika párosát csodálhatták meg, mely vadakat a sátoraljaújhelyi Bodrog Vadásztársaság területén ejtették el Gergely János hivatásos vadász kíséretében. A teríték biztosítását szolgáló saroglyát a térség nyolc hivatásos vadásza, vadásztársasági vezetője helyezte el a színpad előtt a Diana Vadászhölgy Klub tagjai, valamint vérebesek, agarászok és solymászok kíséretében.

A rendezvény fővédnöke, dr. Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, az „Egy a Természettel” Világkiállítás kormánybiztosa, korábban vállalt nemzetközi vadászati rendezvényen való részvétele miatt személyesen nem tudott részt venni az eseményen, azonban levélben küldte el jókívánságait, és fejezte ki elismerését a térség vadgazdálkodása és vadásztársadalmi aktivitása miatt, amit úgy gondolunk, hogy egy abaúji származású vadászembertől külön elismerést érdemel. Üdvözlő levelét Tóth Á. Dénes vadászkamarai titkárunk ismertette a látogatókkal.

Ezt követően dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára szólt a közönséghez. Beszédében rámutatott arra, hogy megyénk és különösen a térség vadgazdálkodása milyen komoly károkat szenvedett el az elmúlt években, köszönhetően az ASP-nek, a nagyragadozók ugrásszerű elterjedésének, valamint a COVID világjárványnak. Mégis – szavaival élve – bizakodásra adhat okot a lelkes közösség mentalitása és elhivatottsága, amit a minisztérium igyekszik saját eszközeivel is támogatni.

Őt követte Horváth Jenő, Füzér község polgármesterének köszöntője, aki háláját fejezte ki, hogy ez a rendezvény itt valósulhat meg, ezzel is öregbítve a térség és a település jó hírét. A köszöntők végén Nagy András, a Megyei Vadászkamara és Vadászszövetség elnöke nyitotta meg a 2021. évi megyei vadásznapot. Ezt követően került sor a kitüntetések átadására, melyben rangos országos és megyei díjakkal, érmekkel ismerték el az arra érdemes vadásztársak munkáját, életútját.

A délelőtti hivatalos program zárásaként a láthatóan nagyon sokakat érdeklő ifjú vadászok avatása következett, ahol nagy örömünkre több vadászhölgy is szerepelt. Az eskütétel mellett emléklap is örök emlékként szolgál a részükre.

Kora délutántól kezdetét vették a különböző korosztályokat is nagy érdeklődéssel csábító programok, közte kutyás- és solymászbemutatók, Husqvarna favágó program, vadhívó hangok és szarvasbőgés imitálása, Bükki Kürtösök, vadászvásárosok, kézműves vásár, gyermek programok a Diana Vadászhölgy Klub szervezésében. Itt szeretnénk kiemelni, hogy mindannyiunk számára örömöt okozott, hogy a nap folyamán, talán soha nem látott számban voltak jelen a gyermekek a szüleikkel, amit ezúton is köszönünk, hiszen nem titkolt célja rendezvényeinek a legifjabb generáció természetszeretetre való nevelése is.

A megyei vadásznapjainkat jól ismerő vadásztársak tudhatják, hogy nincs rendezvény vadászételfőző verseny nélkül. Jeles eseményen a ,,szigorú” zsűri elnöki tisztségét, Bihary Roland, Venesz-díjas mesterszakács látta el, segítői pedig Nagyné Szunyogh Adrienne és dr. Szabó Balázs voltak. A tizenhárom nevezett vadétel kapcsán a zsűrinek nehéz dolga volt, amit már az elkészítési fázisban történő körmustra során is nyugtázhattak. Kiválóbbnál kiválóbb vadragú levesek, pörköltök és egyéb gasztronómiai csemegék készültek el. A dobogóra olyan ínyencségek kerülhettek be, mint egy kiváló borzpörkölt, a szlovákiai Szepsiből érkezett csapat remekműve harmadik helyen, a Zempléni Nagyvadászok részeges szarvas raguja második helyen és első helyen a Dianák fantasztikus, szarvasból készült töltött káposztája.

Elmondhatjuk, hogy az egész nap hatalmas érdeklődés mellett tartalmasan, kiváló hangulatban, baráti beszélgetésekben, jókedvben, mulatságban telt el, melyet a nap végén a harsányi Kovács zenekar nosztalgia zenéje tett még élvezetesebbé és felejthetetlen hangulatúvá. Minden közreműködőnek, látogatónak ezúton is köszönjük a megtisztelő jelenlétet.

Forrás: OMVK Borsod
0
0
0
s2smodern
powered by social2s