pall endre ifjusagi oktatokozpont atadasFelavatták a Páll Endre Ifjúsági Oktatóközpontot a Kaposvár melletti Zaranyi erdőben.

Mintegy ötven fő vett részt az ünnepélyes szalagátvágáson: jelen voltak az „Egy a természettel” Természeti és Vadászati Világkiállítás Somogy megyei Konzorciumának vezetője és tagjai, a Vadászszövetség elnöksége és tagszervezeteinek képviselői, valamint a megyei Vadászkamara elnöksége. Amint azt Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte: „A vadászok által végzett munka a természet egyensúlyának megteremtésében elengedhetetlen, hiszen bolygónk jövője a gyermekeink kezében van. A felelősség viszont a miénk, hogy megtanítsuk őket együtt élni a természettel, anélkül, hogy kizsákmányolnánk azt.” Megköszönte a Vadászszövetségnek a hiánypótló létesítményt és gratulált a kivitelezéshez.

Dr. Kemenszky Péter fővadász megnyitóbeszédében megköszönte mindenki munkáját, aki részt vett az oktatóbázis kialakításában. Elmondta, hogy a pandémia miatt a munkálatok akadozva, csak 2020 őszén, alig egy évvel ezelőtt indulhattak el, amikor is az „Egy a Természettel” Természeti és Vadászati Világkiállítás Somogy Megyei Konzorcium tagjaként pályázat útján forrást nyert a Vadászszövetség a kivitelezésre. „Az, hogy ma itt állhatunk és átadhatjuk ezt a kis ékszerdobozt, a Honvédelmi Minisztérium és a Kaszó Zrt. hozzájárulásának, az „Egy a Természettel” Nonprofit Kft., Az Országos Magyar Vadászkamara, a megyei Vadászkamara és a Vadászszövetség társfinanszírozásának köszönhető.”

Berend Ferenc, a Szövetség elnöke megköszönte a munkát a szervezőknek és a meghívott kivitelezőknek is, majd a házigazdák és vendégek közösen vágták át a kapuban a nemzeti színű szalagot.

Az oktatóközpont technikai bemutatása alkalmával a fővadász kiemelte, hogy maga az objektum két részből, egy faházból és egy szorosan hozzá kapcsolódó filagóriából áll, amely utóbbi alatt húsz fő kényelmesen tud elhelyezkedni és vetítési lehetőség is rendelkezésre áll. A 68 m-es felújított fúrt kútnak és az elektromos hálózatnak köszönhetően a házban tisztálkodási lehetőség és angol wc áll rendelkezésre, és biztosítottak a tálalókonyhával kapcsolatos előírások is. A Honvédelmi Minisztériummal kötött megállapodás értelmében a jövőben, az udvarban katonai sátrak állíthatóak fel, ez esetben ún. ottalvóssá válik majd a tábor, a nevelők kényelmét egy kis szoba biztosítja a házban. A hátsó kiskapun kilépve tematikus tanösvény, cserkelő út indul majd, amely a már meglévő vadgazdálkodási, vadászati berendezéseket érinti bemutatási céllal. Az udvaron az igazi tábori hangulatot egy kiépített szalonnasütő biztosítja, a bázis fejlett biztonságtechnikával védett.

A Vadászszövetség tervei szerint kezdetben heti turnusokban indítanak nyári napközis táborokat, ahol tematizált napi programok keretében mutatják be a természet érdekességeit, a vadászható fajokat, a vadászati berendezéseket, a hagyományos vadászati módokat – mint íjászat, solymászat –, a vadászkutyákat, de lesz bográcsos vadfőzés és kézműves foglalkozás is a 6–14 év közötti gyermekeknek, fiataloknak. Az oktatóközpontban az általános iskolás csoportok számára tanév közben tematikus környezet/természetismereti órák tarthatóak majd meg a szabadban.

„Szolgálja sokáig a természetszerető ifjúságot, legyen itt a vadásztanfolyamok és vadásztáborok központi helye, töltsük meg élettel a Vadászszövetség oktató területét!” – zárta mondanivalóját dr. Kemenszky Péter.

Forrás: OMVK somogy
0
0
0
s2smodern
powered by social2s