Nyomtatás
Találatok: 551
erdei gombaNem sokan járnak az erdőbe gombászni, a szárazság miatt most kevés is a gyűjtenivaló.

Az elmúlt években durván kilőtt a gomba ára hazánkban – fogalmaz a penzcentrum.hu. Megnéztük, mi a helyzet a miskolci Búza téri piacon, és alig találtunk gombát értékesítő standokat. Horváth Béláné, az őstermelői piac egyik árusa úgy véli, ha sok terem belőle, alacsonyabban tarthatók az árak, ha viszont hiánycikk, a kevesebb mennyiséget magasabb összegért cserébe is el lehet adni. Ő maga idős kora ellenére egészen a debreceni Nagyerdőig is elmegy, ha egy-egy fajta begyűjtéséről van szó. Ilyenkor általában 5-6 kilogrammnyi mennyiséggel tér haza.

A csekély mennyiség okáról Béres Jánost, a Miskolci Gombász Egyesület vezetőjét kérdeztük, aki megerősítette: valóban egyre kevesebb gomba jut el a piacokra.
– Kevesen vannak, akik biztonsággal el mernek indulni gombát szedni, hogy aztán eladják. Az árusítás szabályain túl a gombákat érintő ismeretekkel is érdemes tisztában lenni, például azzal, hogy a mérgező és az étkezésre alkalmatlan gombák között nagy a különbség, vagy hogy egy ehető gomba idősebb változata is okozhat problémát – hangsúlyozta a vezető. – A kis mennyiség másik oka a szárazság is, nagy szükség lenne a csapadékra. Átlagos körülmények között ebben a szeptember végi, október eleji időszakban pereszkét, gyűrűs tuskógombát tudunk gyűjteni az erdőben, de beindult már az őzlábgomba, a laskagomba növekedése is. Sokszor elfelejtjük, hogy a gomba nem az, amit megvásárolunk, az csak a termőteste – folytatta.

Minden gombának megvan a szerepe és a termés ideje, magyarázta. Az év bármely időszakába megyünk is az erdőbe gombászni, biztosan nem térünk haza üres kézzel. Egy-egy fajtát akár a hó leple alatt is megtalálhatunk, ha rendelkezünk elegendő hely- és gombaismerettel, tette hozzá végül Béres János.
Betartandó szabályok

A jelenlegi szabályozás szerint az állami tulajdonú erdőkben naponta bárki szedhet magának legfeljebb 2 kilogramm gombát saját felhasználásra. Ezzel ugyanakkor nem kereskedhet, többet nem vihet haza. A kereskedéshez és a nagyobb mennyiségű szedésekhez már külön engedélyekre van szükség.

A gombagyűjtés szabályaihoz tartozik többek között, hogy a kezdő, de a már gyakorlott gyűjtő is csak olyan gombát gyűjtsön étkezésre, amelyet már jól ismer mint étkezési gombát. Az ismeretlen vagy éppen nem ehetőként ismert gombákat ne rúgjuk fel, ne tapossuk össze. Gombagyűjtési szempontból kerülendő területnek tekintendők a nagyobb ipari létesítmények, autópályák, ismert szennyezettségű területek, patakok, folyók ártere. Figyelembe kell venni az erdészet esetleges rendelkezéseit, tiltásait. A betartandó szabályok teljes listája megtalálható a Miskolci Gombász Egyesület honlapján.

Forrás: Boon