Nyomtatás
Találatok: 594
szocialis tuzifaIdén hirtelen köszöntött be az ősz és vele együtt a fűtési szezon.

Megnőtt az érdeklődés a tűzifa iránt, a vevők további áremelésről számoltak be a múlt évihez képest, pedig már akkor is drága volt fával fűteni. A legtöbben az akácot keresik a megyében, az ára harminc-harminchétezer forint köbméterenként.

A legtöbb család igyekszik jó áron beszerezni a szükséges mennyiségű tűzifát, mely a téli hónapokra elegendő lesz. Körbenéztük hol mennyiért kínálják, van-e a szállításra is lehetőség.

Nem könnyű a szükséges mennyiségű fűtésre szánt fát beszereznie annak, aki a tüzépeket keresi fel. Ott, ahol egyáltalán foglalkoznak vele, kevés és drága a tűzifa. Így nem is csodálkozik az ember, hogy van, aki – főleg, ha idősebb és nincs segítsége – alkalmi árusoktól próbálja megvenni a fűtenivalót, ami sokszor végződik csalódással.

A tüzépeken a legtöbben az akácot keresik a megyében, az ára harminc-harminchétezer forint köbméterenként. Az általunk megkérdezett tüzelőanyag-értékesítők azt mondták, általában két-tíz köbméter közötti mennyiséget visznek egyszerre a vásárlók. Van, ahol csak felírásra adják a fát, mivel nem tudnak egyszerre nagy mennyiséget beszerezni. Mözsön például egy mázsa tölgyért háromezer-háromszáz, akácfáért háromezer-kilencszáz forintot kérnek, hasítva plusz háromszáz forintot kell még ráfizetni, mázsánként. Fuvart is vállalnak, Szekszárdra például tíz mázsát ötezer forintért visznek házhoz. Egyébként húsz mázsa fér fel egy fuvarra.
A régió egyik legnagyobb tüzéptelepén, Baján az akácot erdei köbméterben kínálják, összevágva harmincnégyezer forintért, emellett diószenet kínálnak még huszonöt kilós zsákban ezernégyszázhúsz forintért. Az eladó elmondta, a tűzifa ára jelentősen nőtt, míg tavaly ilyenkor harmincezerért lehetett venni köbméterét, addig idén ugyanez négyezer forinttal drágább. Baján összevágva vegyes keményfát is kínálnak, ennek ára harmincezer, a kétéves száraz akácágfa viszont huszonkétezer forint, erdei köbméterben számolva. Itt fuvart is vállalnak, kilométerenként kétszáz forintot kérnek, de már csak előjegyzésre.

Az eladó kérdésünkre elmondta, az erdészeti köbméter nem azonos a tüzéptelepek által számolt köbméterrel. A tűzifa térfogatának mérésekor az okoz nehézséget, hogy az a fűrészárutól eltérően szabálytalan formájú, nem lehet úgy összerakni, hogy a teret kitöltse. Az erdei köbméter emiatt gyakorlatilag 1,7 köbmétert jelent, ami például egyméteres hosszra vágott fából 1,7 méter magasra rakott és 1 méter hosszú. Ez megfelel nagyjából tíz-tizenkét mázsa keményfának.

Az erdészetek irodáit is érdemes megkeresni, ők is értékesítenek tűzifát, ágtuskót, farostot, vastagabbat, vékonyabbat. Több erdészetben az év folyamán lehetőség volt tűzifa gyűjtésére is. Ehhez az engedélyt az illetékes erdészet adta ki azokra az erdőterületekre, amelyekről a fakitermelő-munkacsoportok már levonultak.
A Nébih négy éve vezette be a faanyagterméklánc-felügyeleti rendszert, amely az illegális fakitermelés és -kereskedelem felszámolását segítheti. Ennek egyik fontos kelléke a szállítójegy, amit a megfelelő kitöltés mellett nyilvántartásban is rögzíteni kell.

Sokszor csalók kínálják a tüzelőt
Az illegális vásárlás nem ritka, ebben szerepet játszik az is, hogy a tűzifa ára jelentősen drágult. Olvasóink közül többen elmondták, ismerősökön keresztül szerzik be a tüzelnivalót. Jó esetben olyan embertől vásárolnak, aki a nyár folyamán elvállalt az erdészetben úgynevezett erdőtisztítást, és a számára feleslegessé vált fát adja el. Így fuvarral együtt huszonnégyezer forintba kerül egy köbméternyi vegyes minőségű fa.

Egy másik olvasónk elmondta, családi házban laknak hárman, évente közel tíz köbméternyi fát tüzelnek el. Ez piaci áron szinte megfizethetetlen lenne. Így ők is rákényszerülnek arra, hogy böngésszék a hirdetéseket. Pedig számtalan helyen felhívják a vásárlók figyelmét arra, hogy gyakran csalók jelennek meg a házaknál. Ha jelentősen olcsóbban kínálják a tűzifát, akkor jogos a gyanú, hogy lopott áruról van szó.

Forrás: Teol