vadaszatikiallitaskovacszoltanfbA korszerű vadgazdálkodás jótékonyan hat az élővilágra, választ ad a természeti erőforrások számos problémájára - mondta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója kedden, az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás konferenciáján.


Heltai Miklós tévedésnek tartja a vadászat és a környezetvédelem szembeállítását, és több félreértés ellen felszólalt. Hangsúlyozta, hogy az ember sosem élt békében a ragadozó nagyvadakkal, és olykor nemcsak a saját védelmére, hanem más fajok fennmaradása érdekében is meg kell őket fékezni. Ki kell mondani azt is, hogy egyes állatok kártékonyak, és akinek veszteséget okoztak, azt nem vigasztalja, hogy a tankönyvek szerint ennek is helye van a természet rendjében - fogalmazott.
A vadászokra - mint mondta - kettős elvárás nehezedik, hiszen állatok megöléséért és túlszaporodásáért egyszerre hibáztatják őket.

Heltai Miklós úgy véli, hogy a vadászatot a vadgazdálkodás eszközének kell tekinteni, amely megakadályozza az inváziós állatfajok terjeszkedését, megfékezi az állatok között terjedő járványokat, a vadkárokat, az orvvadászatot, az illegális állatkereskedelmet, tehát hozzájárul a környezet védelméhez. A vadászati turizmus ezen felül jelentős idegenforgalmi bevételeket is eredményez, így a vadgazdálkodás egyúttal szolgáltató is - tette hozzá.

Összegzése szerint a korszerű vadgazdálkodás választ ad társadalmi kihívásokra, tudományos alapokon áll, felhasználja a vadbiológia kutatási eredményeit, ellenőrizhető, tudatos tervezési rendszer áll mögötte. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor a vadászat hagyományait és értékeit is továbbadhatja a jövő nemzedékek számára - mondta Heltai Miklós.

Forrás: MTI
0
0
0
s2smodern
powered by social2s