Nyomtatás
Találatok: 200
erdelyikopoOktóber 15-től 17-ig zajlanak az Erdélyi Kopó Világtalálkozó eseményei, a Ropolyi pihenőhelyen és Nagyatádon.

Az erdélyi kopó ősi magyar vadászeb, amit a speciális éghajlati, terep- és vadászati viszonyok alakítottak ki. A ritka vadászkutyát a második világháború után teljesen kihaltnak hitték. Az ősi fajta azonban sikeresen megmenekült, és ma már nemzeti kincsként tartják számon. Egész megjelenése nemességet, harmóniát tükröz. Közepes méretű, használatából adódóan teste atlétikus felépítésű, szikár, izmos, túlzásoktól mentes, mozgása kiegyensúlyozott, elegáns. A Kárpátok környezeti viszonyai a kopót szívós, bátor kutyává tették. Alaptermészete nyugodt, kiegyensúlyozott, ugyanakkor határozott, temperamentumos.

Az erdélyi kopó alapvetően hajtó kutya, de utánkeresésre is használható. A hajtásokon három-öt kutyából álló füzérben használják, de egyedül is dolgozik. Munkája során rendkívül jó szaglásának köszönhetően jól tartja a hideg nyomot, friss nyomra érve jellegzetes nyifogással csahol. Hajtás közben messze hangzó, magas, csengő hanggal jelzi, merre jár a vad, vezetőjétől sokszor távol dolgozik. Az önálló munka gyors, a gazdától független döntésekre sarkallta a kopót, ezzel csiszolódott problémamegoldó képessége. Ennek köszönhetően az évszázadok alatt hihetetlen intelligenciára és önfejűségre tett szert.

Az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében zajló hétvégi eseményen mérettetnek meg a kutyák és gazdáik is. A program szervezője a Magyarországi Erdélyi Kopó Klub, együttműködő partner a SEFAG Zrt.

A rendezvény Nagyatádon kezd október 15. napján, majd a szombati napon, október 16. napján a Ropolyi pihenőhelyen folytatódnak az események, vasárnap pedig megosztva zajlik a program a két helyszínen.

A részletes program:
1. nap: október 15., péntek
HELYSZÍN: Nagyatád
CACT Vaddisznóhajtó Verseny
9:30 Köszöntök, a rendezvény megnyitása
10:00 Bírálatok kezdete
16:00 Eredményhirdetés, a rendezvény zárása

2. nap: október 16., szombat
HELYSZÍN: Ropolypuszta
Tenyészetek versenye
9:30 Köszöntök, a rendezvény megnyitása
10:00 Bírálatok kezdete
13:30 Vadászkutyás bemutató
15:00 Győztesek kiválasztása
16:00 Eredményhirdetés, a rendezvény zárása
Továbbá egész nap, 10.00. órától kezdődően másfél óránként közlekedik a vadászomnibusz, amellyel az érdeklődők bebarangolhatják a zselici erdőt.

3. nap: október 17., vasárnap
HELYSZÍN: Ropolypuszta – Nagyatád vaddisznóskert
CACT Vaddisznós-kopó Verseny (3 fázisos)
Tenyészszemle
CACT Vaddisznós-kopó Verseny (3 fázisos)
8:40 A rendezvény megnyitása
9:00 Bírálatok kezdete, több helyszínen,
Fegyelmi fázis bírálata – Ropolypuszta környéki erdő
Vércsapák kidolgozása – Ropolypuszta környéki erdők
Vaddisznóhajtó fázis – Nagyatád vaddisznóskert
Tenyészszemle
8:40 A rendezvény megnyitása
9:00 Bírálatok kezdete, több helyszínen,
Tenyészszemle küllembírálat – Ropolypuszta
Tenyészszemle képességvizsga – Ropolypuszta környéki erdő
Tenyészszemle vaddisznós fázis – Nagyatád vaddisznóskert
17:00 Eredményhirdetés, a rendezvény zárása

Forrás: ForestPress
0
0
0
s2smodern
powered by social2s