Nyomtatás
Találatok: 1203
fatolvajok lőttek az erdészekreFatolvajok lőttek rá a Pilisi Parkerdő erdészére hétfő éjjel a főváros XVIII. kerületében. A támadókat nem sikerült elfogni. Az eset nyomán a kerületi rendőrkapitányság és a Pilisi Parkerdő Zrt. az eddiginél is komolyabb együttműködést alakít ki az erdők védelmére. Feltehetően légfegyverből adtak le legalább három lövést a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészeire hétfő éjszaka a budapesti XVIII. kerületben. A Ferihegyi gyorsforgalmi út és a Csévéző utca által határolt erdőtömbben az elmúlt két hétben több alkalommal is történt falopás. A tolvajok a környéken legálisan kitermelt faanyagból tulajdonították el a legértékesebb tűzifának számító méteres tölgy anyagot. A további lopások megelőzése céljából járőröztek a területen a Parkerdő erdészei, akik a gyorsforgalmi úton haladva vettek észre szállításhoz előkészített faanyagot. Gépkocsival lehajtottak az erdőhöz vezető földútra. Akkor hangzott el az első lövés, amikor az egyik erdész kiszállt az autóból. Sérülés szerencsére nem történt, a második lövés azonban eltalálta az autó platóját. A lövés hangjából és az autón keletkezett sérülésből ítélve légfegyverből adhatták le a lövéseket. Az erdészek, miközben bevilágítottak a lövések irányába, azonnal értesítették a rendőrséget. A harmadik elhangzó lövés után nem sokkal érkeztek meg a járőrkocsik, az éjszakai erdőben azonban a feltételezett elkövetők el tudtak menekülni.
A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt főváros környéki parkerdőterületen évente mintegy 1000 köbméter faanyagot tulajdonítanak el. Ennek csak a legalacsonyabb, tűzifa áron számolt értéke is meghaladja a 10 millió forintot. A legtöbb eset Csobánka, Pomáz, Törökbálint környékén, a Gödöllői-dombságban és a főváros dél-pesti kerületeiben történik. Idén csak Budapesten 23 esetben tettek feljelentést az erdészek, összesen 175 köbméter faanyag ellopása miatt.
A lopások megelőzése érdekében a Pilisi Parkerdő jó együttműködést alakított ki a különböző hatóságokkal. A fatolvajlás megfékezésében a rendőrség mellett az erdészeti és a természetvédelmi hatóságnak is szerepe van. A mostani eset azonban az eddig tapasztaltaknál is sokkal fenyegetőbb, így a rendőrséggel történő közös ellenőrzések azonnali fokozását tervezi az erdészet. Ebben a munkában az érintett területek rendőrkapitányságai eddig is partnernek bizonyultak.

Forrás: ForestPress