brazilia erdoirtasIsmét emelkedett Brazíliában az erdőirtás mértéke; az elmúlt egy évben 13 ezer négyzetkilométer erdő semmisült meg – derül ki az ország Nemzeti Űrkutatási Intézetének (Inpe) helyi idő szerint csütörtökön közzétett adataiból.

Az Inpe műholdfelvételei szerint 2020. augusztus eleje és 2021. július vége között 13 235 négyzetkilométerrel csökkent az erdők mérete a dél-amerikai országban, ami 22 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest, és 2008 óta a legnagyobb visszaesés az erdőterületek méretében – írta az MTI.

Brazília esőerdőinek területe nagyjából Nyugat-Európa méretével azonos. Jair Bolsonaro, az ország elnöke az erdő által borított területekre elsősorban kiaknázatlan gazdasági erőforrásként tekint. Ám miután ennek a területnek jelentős szerepe van a klímaváltozás megfékezésében, Bolsonaróra jelentős nemzetközi nyomás nehezedik az erdők pusztításának leállítása érdekében. A Glasgow-i klímakonferencián Brazília azt vállalta, hogy 2028-ra megszünteti az illegális erdőpusztítást.

Az Európai Unió a héten olyan javaslatot mutatott be, amely korlátozná azoknak a termékeknek a behozatalát az unióba, amelyek az erdőpusztításhoz köthetők. A brazil agrártermelők szervezete emiatt felháborodásának adott hangot.

Forrás: MTI