Nyomtatás
Találatok: 260
szervalEgy szavannákon őshonos szervált láttak sétálni a Bükki Nemzeti Park területén.

Borsodnádasd környékén grasszál szabadon egy szervál az erdőben, amelyet az elmúlt napokban egy kertben le is filmeztek. Feltételezhetően korábban fogságban tartott, szökött jószágról lehet szó.

– A szervál hiúz méretű macskaféle, Európában sehol sem őshonos. A lencsevégre kapott ragadozó valószínűleg zárt környezetből került ki – mondta Molnár Attila, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark volt igazgatója. – Bízunk benne, hogy mivel hasonlít a hiúzhoz, az orvvadászok félnek majd lelőni. A védett vadállatok tartásához egyébként mindig az érintett település jegyzője adja ki az engedélyt. Szökéskor pedig általában a legközelebbi állatkert munkatársai szokták élvefogó csapdával, vagy altatólövedékkel befogni az állatot, úgy, hogy étellel odacsalják. Leolvassák a benne lévő chipet, amit kötelező elhelyezni. Onnantól kezdve a gazdája felelősségre vonható azzal kapcsolatban, hogy bejelentette-e, illetve hogyan tartotta a ragadozót. Az ilyen ügyekben mindig az illetékes kormányhivatal jár el, elkobzás esetén a szervál állatkertbe kerülhet.

Ne közelítsük meg!
Az állat nem jelenthet különösen nagy veszélyt, ha egészséges.
– A szervál képes mérsékelt égövön is életben maradni egy ideig, de a téli hideget nehezen viseli. Bár itt a táplálékpaletta eltér az eredeti élőhelyétől, de mivel rágcsálókra, madarakra és halakra vadászik, nálunk is talál olyan zsákmányállatokat, amelyeket el tud ejteni. Akár nagy területeket is bejárhat és ha valóban emberek közelségéhez szokott, akkor feltételezhetően keresni fogja a lakott helyeket. Ugyanakkor jó tudni, hogy a ragadozók számára minden fizikai kontaktus nagy veszélyt jelent, amit igyekeznek elkerülni. Tehát, amennyiben találkozunk vele, ne pánikoljunk, hanem távolodjunk el tőle! Ha mégis közel jönne, keltsünk zajt és akkor valószínűleg nem fog megközelíteni bennünket. Később pedig lehetőleg jelentsük be a nemzeti parknak, vagy a 112-es segélyhívó számon – javasolta a szakember.

Forrás: Boon