bukki szervalAz Afrikában honos macskafélét kedden sikeresen befogták, és most már biztonságban van a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyén.

„Az elmúlt napokban szinte valamennyi médium hírt adott arról, hogy Heves és Borsod megyék határa mentén, Eger környékén, illetve Borsodnádasdnál egy Afrikában őshonos macskafélét, szervált láttak kóborolni. Mivel a szerválok természetes élőhelye a fekete kontinens Szaharától délre eső területein van, igen valószínűtlen, hogy egy szervál onnan saját magától jutott volna el idáig. Így kezdettől fogva világos volt, és az állat viselkedése is azt támasztotta alá, hogy korábban kedvtelésből tarthatta valaki, akitől vagy megszökött, vagy aki – bár ez kevésbé valószínű – szándékosan elengedte.” – számol be az állatkert oldalán.

Kiemelték tovább: a szervál a veszélyes állatokkal kapcsolatos jogszabály szerint közepesen veszélyes állatnak számít, attól nem kellett tartani, hogy bárkit is megtámad. Az viszont aggasztó volt, hogy mi lesz az állat sorsa, hiszen eddig emberi gondoskodás mellett élt, nem kellett vadásznia, és nyilván nem készítették fel a vadonbeli életre.
Ráadásul a magyarországi élőhelyek nem is szerválnak valók.

Kétséges volt tehát, hogy talál-e magának táplálékot, nem is szólva arról, hogy a szerválok trópusi állatok, így az egyre hidegebb, téliesre forduló időjárás sem kedvez egy ilyen állatnak, főleg úgy, hogy eleve nem jut kellő mennyiségű ennivalóhoz. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai valószínűleg még éppen időben fogták el az állatot, mert az a korábban közzétett felvételekhez képest kissé már lefogyott, megviseltebb lett.

Mint írják: a kalandos sorsú szerválban egyébként egy azonosító chipet is találtunk, ennek adatai alapján a hatóságok megkezdték az ügy körülményeinek tisztázását.

Forrás: Heol