Nyomtatás
Találatok: 437
hodpatkany nutriaElső alkalommal vadásztak le egy vadászszezon alatt több mint százezer hódpatkányt, más néven nutriát Németországban.

A Német Vadászszövetség (DJV) adatai szerint a 2020 áprilisa és 2021 márciusa közötti szezonban pontosan 101 108 egyedet lőttek ki, amely 57-szer több, mint 20 évvel ezelőtt.

A rekordnak számító mennyiség jelzi, hogy az eredetileg Dél-Amerikából származó rágcsáló az elmúlt években nagy mértékben elszaporodott – mondta Torsten Reinwald, a DJV szóvivője.

A vadászok szerint ennek hátterében a tél globális felmelegedés miatti enyhülése és az állatok etetése állhat.

A DJV adatai szerint ezek az idegenhonos állatok már Németország minden részén megtalálhatók, de különösen nagy mennyiségben fordulnak elő az ország északnyugati részén, az Ems, a Weser, az Elba és a Rajna vidékén.

A nutriák (hódpatkányok vagy mocsári hódok, Myocastor coypus) a hódhoz hasonlóan néznek ki. 1880-tól kezdve jelent meg a faj Németországban, húsáért és szőrméjéért farmokon nevelték. A kiszökött állatok aztán saját populációkat hoztak létre és folyók, tavak mentén telepedtek le.

A Német Vadászszövetség aggodalommal tekint az állatok terjedésére. “Ez nagy kihívás a gátvédelem és fajvédelem szempontjából” – mondta Reinwald. A nutriák több méter hosszú barlangrendszerei veszélyt jelentenek a gátak stabilitására. Ráadásul megsemmisítik a nádasokat, így más fajok, például bizonyos madarak számára nem marad elég élőhely.
Invazív fajok

Idehaza van ok aggodalomra, egyre több invazív faj lépi át az országhatárokat. Legutóbb Floridában őshonos növényeket találtak egy soroksári dülőn. Nyugat felől támad a jelzőrák, míg két meztelencsiga faj is terjeszkedik idehaza. A poloskainvázió szinte az ország minden szegletét érinti, a frissen elkészült országos poloskatérkép szerint, ezért összeszedtük, hogyan is védekezhetünk ellene. A nyugati dióburok-fúrólégy hatalmas károkat okoz a diótermésben, míg postaládáinkat kéretlen levelekkel érkező magok árasztják el.

Forrás: MTI