Nyomtatás
Találatok: 282
hod berekEgyre többen panaszkodnak arra, hogy túl jól sikerült a hódok visszatelepítése Magyarországra.

Ezek az állatok a XIX. században tűntek el az országból, majd 1996-ban kezdték természetvédők a Gemenci erdőben szaporítani azokat.
Mára főleg a Dunántúlon látható a rágcsálók nyoma. Komoly károkat okoznak a fákban és sokfelé árvízveszélyes területeket alakítanak ki. Az osztrák-szlovén-magyar hármashatár közelében, a Rába-folyón is megjelentek a hódok – írja az ATV híradójára hivatkozva a Pecaverzum.

Az állatok hatalmas pusztítást végeznek az ártéri erdőben. Szentgotthárd környékén attól is tartanak, hogy egy gyors olvadás után az Alpokból érkező víz nem tud majd lefolyni a mederben. Már most is vannak területek víz alatt a hódok duzzasztói miatt.
„Lakott területek közelében lévő patakok menti földterületek vannak víz alatt” – nyilatkozta a település polgármestere.

Labritz Béla elmondta, az év végén voltak olyan gazdák, akik karácsonyfát vágtak volna ki saját területükről értékesítés céljából, de a hódok okozta útelzárások miatt nem tudták a munkát elvégezni, mert az erdő autóval megközelíthetetlenné vált.

Az ország nyugati részén már egyre többen panaszkodnak a hódok miatt – hangzik el az ATV bejátszásában. Megszólalt egy horgász is. „Látom, hogy tömérdek mennyiségű fát döntenek be a vízbe. Ezzel akadályozzák a horgászokat, kenusokat. Nagyon súlyos károkat okoznak” – fogalmazott Gungl Roland.

Szentgotthárd Farkasfa városrészében az ott folyó patakot lepték el a hódok. Sorra építik a gátakat, és a gyümölcsfákat sem kímélik. A helyiek szerint ezek az állatok korábban nem éltek a település környékén. Úgy gondolják, ennek oka lehet a faj „túl jól sikerült” visszahonosítása.

Vörös Gábor önkormányzati képviselő szerint az árvízveszély a városrészben folyamatosan jelen van. „Látjuk azt, hogy egy meggondolatlan intézkedés, amikor beleszólunk a természet dolgaiba, az micsoda súlyos károkat okoz” – fogalmazott. A problémát tetézi, hogy a kiöntött patak kimossa a derítőket – tette hozzá.

Vas és Zala melett Győr-Moson-Sopron megyében is egyre többet panaszkodnak a gazdák, mert fáikat komoly veszély fenyegeti a rágcsálók miatt. Az ATV kereste az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságot, de a hódokkal kapcsolatban nem nyilatkoztak.

Az állatok terjedése és az általuk okozott károk miatt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) korábban állami beavatkozást sürgetett.

Forrás: Berek