Nyomtatás
Találatok: 263
cikadokEgy ősi növény, amelyek között a dinoszauruszok barangoltak, hamarosan kihalhat egy csapat lelkes gyűjtő miatt.

Az orrszarvúkkal és az elefántokkal egyenrangúan orvvadásznak a cikádokra, a világ legrégebbi magvas növényeire – figyelmeztettek a Nemzetközi Szervezett Bűnözés Elleni Globális Kezdeményezés (GITOC) elemzői. Ezt a tiltott kereskedelmet a termesztett fajták legális piacán álcázzák, fedezéket nyújtva az emberkereskedőknek és a gazdag gyűjtőknek, akik ritka cikádokat akarnak ültetni kertjükbe. „Ritka cikád birtoklása gazdagságot és intelligenciát mutat úgy, ahogy a luxusautók birtoklása nem” – mondta egy forrás a genfi ??bűnelemzői hálózatnak. Dél-Afrika a cikádok sokféleségének termőhelye, ahol 38 faj él – ebből 29 sehol máshol a világon. A Global Initiative legfrissebb kockázatértékelése szerint most fennáll a veszélye annak, hogy „halálra szeressék”, három faj már kihalt a vadonból, és a megmaradtak fele ugyanerre a sorsra várhat.


Mik azok a cikádok és miért olyan népszerűek?
Fokváros nemzeti botanikus kertjében a legritkább cikászt – egy 2014-es cikásztámadást követően –elzárva tartják, hogy megakadályozzák, hogy az orvvadászok kiássák. A növények a történelem előtti idők vonzerejével rendelkeznek, hatalmas magkúpokkal és intenzív jelenléttel; ezer évig élhetnek, ha törzsük tövéből új hajtásokat állítanak elő. „Néhány nagyon vonzó – mondja Daniel Stiles kutató az Euronews Greennek –, különösen, ha tájkertekben növekednek, és ezeknek a gyűjtőknek általában van saját kertjük. Az illegális vadon élő állatok kereskedelmével foglalkozó nyomozó számos ilyet felkeresett Dél-Afrikában. De valójában ez egy ördögi kör, amely bezárul a cikádok előtt. Minél ritkábban vannak a vadonban, annál inkább szárnyal az értékük, és az orchideákhoz hasonló megszállottság támad körülöttük – magyarázza Stiles.

A Kelet-Fok-i tartományban a rendőrség által az elmúlt néhány évben elkobzott több mint száz cikád közül mindegyik szerepelt a Nemzetközi Természetvédelmi Unió vörös listáján, „egyértelműen a veszélyeztetett fajok iránti piaci preferenciát bizonyítva”.


Hogyan működik az illegális piac?
A járvány nem lassította le a kertészeti bűnözést. A Western Cape hatóságok szerint 2021 mindössze hat hónapja alatt 1 millió dollár (880 000 euró) értékű cikádot loptak el. A Global Initiative szerint ebből a pénzből nagyon kevés jut el a növények betakarításáért felelős emberekhez. Egyes orvvadászok arról számoltak be, hogy hamis ürügyből vették fel őket a „fák kivágására”, ahogy egy bebörtönzött orvvadász a TRAFFIC-nak mondta –, és munkánként alig több mint 35 eurót keresnek. A tapasztaltabb orvgyűjtők „toborzókká” válnak, és másokat alkalmaznak a cikádok kivágására. Egy nyugdíjas rendőr jelezte, hogy a Johannesburgot és Pretoriát magában foglaló Gauteng tartomány „gazdag gyűjtői” növelik a keresletet. Egyes vásárlók faiskolájukon keresztül „mossák tisztára” a növényeket, azt állítva, hogy ott szaporították őket, és így lehetővé válik a legális vásárlás vagy exportálás. A gyűjtés helyén lévő nyomok azonban árulkodó jelek valódi eredetükről. A kereskedők azzal indokolták szerepüket, hogy ha a növényeket a vadonban hagynák, akkor gyógyászati ??céllal takarítanák be – írja a Global Initiative. De a gyógyszerpiac sokkal kisebb, és kevésbé károsítja a cikád populációkat, mint a kertészeti kereskedelem.

Mit lehet tenni a cikádok megmentése érdekében?
A növények mikroforgáccsal szórása és láthatatlan festékkel való permetezése nem riasztja el az orvvadászokat, akik egy lépéssel a hatóságok előtt járnak a növények megröntgenezésével és a forgácsok kiásásával. A Fokvárosi Egyetem kutatói egy komolyabb technikát találtak ki: a vadon élő cikádokat radiokarbon kormeghatározással azonosították, ami „hiperlokális” bélyeget ad a növekedésük helyéről. Az orvvadászat megelőzése azonban még mindig kényes probléma. Stiles azt sugallja, hogy „a legritkább fajokat lehetne szaporítani egy nem kereskedelmi létesítmény számára, és elérhető áron megvásárolható lenne. „Végül annyi gyűjtőnek lesz sajátja, hogy sehol nem lesz ritka faj, kivéve a vadonban. Miért vásárolna vadon élő növényt orvgyűjtőtől magas áron, ha máshol is vásárolhat megfizethető áron?
A cikádok nem kulcsfajok, és kihalásuk nincs jelentős hatással az ökoszisztémára. De van belső értékük, és ennek az „élő dinoszaurusznak a növényvilágban” elvesztése szörnyű szégyen lenne – teszi hozzá. Lottie Limb

Forrás: ForestPress