Nyomtatás
Találatok: 608
bunozobol turavezetoÍgy lesznek lelkes környezetvédők az illegális fakitermelőkből.

A vietnámi Oxalis Adventure Tours innovatív programot vezetett be, melynek során kétszázötven illegális fakitermelőt képzett át túravezetővé, hogy az UNESCO által védett Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Park dzsungelében és barlangjaiban vezetik a turistákat.

Közéjük tartozik Ngoc Anh is, aki korábban értékes fákat vágott ki, hogy eladja faanyagnak. De ahogyan egyre szélsőségesebb esőzések és árvizek sújtották a környéket, a férfi beleásta magát az éghajlatváltozással kapcsolatos irodalomba, és akkor tudatosult benne, hogy mennyire fontos a környezet megőrzése.
Azelőtt, ha egy nagy fát láttam, akkor rögtön azt kezdtem el kalkulálni, hogy milyen magas, és hogyan és hogyan lehet különböző méretű rönkökre vágni.”

“De most, mióta a turizmusban dolgozom, ha egy fát látok, akkor elmondom a csoportnak, hogy mennyire értékes, és milyen kevés van belőle” – mondta.
Vietnám mintegy hárommillió hektárnyi erdőt veszített el 2001 és 2020 között, ami húsz százalékos csökkenést jelent. A kormány 2007-ben kezdte el felszámolni az illegális fakitermelést, ennek köszönhetően lelassult az erdők fogyatkozásának üteme. Az ország ugyanakkor szeretné elérni, hogy 2030-ra teljesen véget érjenek az erdőirtások.

Mint Howard Limbert, a Brit Barlang- és Kutatószövetség vezetője elmondta, a turizmus általában nem tesz jót a természetvédelemnek, de itt épp az ellenkezője a helyzet, mert olyan embereket alkalmaznak, akik korábban illegális tevékenységet végeztek. Hozzátette, hogy sokkal több lett az állat az erdőkben, és védettebbek is a turizmus miatt.

A helyzet ugyanakkor nem minden szempontból rózsás, mert a túravezetők csak körülbelül a felét keresik annak, mint amennyit favágóként kaptak. A szervezet reméli, hogy a fizetésük egyre inkább emelkedni fog, ahogyan a turizmus fokozatosan élénkül.

A nemzeti park Vietnám központi tartományában, Quang Binh-ben található, és a laoszi Hin Namno rezervátummal határos. A térséget több száz barlangrendszer és földalatti folyó szeli át, valamint Ázsia legrégebbi karszthegyei díszítik. A turisták hatalmas kirándulásokat tehetnek az erdőben vagy hegyikerékpárra pattanhatnak, miközben megismerhetik a környék háborúval sújtott történelmét.

A vietnámi háború idején ugyanis Phong Nha volt az észak-koreai katonák és a déli frontra átutazó készletek egyik fő állomáshelye: az utánpótlást a barlangokban tárolták, a katonák pedig a kiképzés utolsó heteit töltötték itt, mielőtt a frontra indultak.

Vietnám két év elzártság után nemrég nyitotta meg újra a kapuit, és ha szeretnénk kihasználni az alkalmat, akkor ennél az irodánál már egy kávé áráért foglalhatunk utazást.

Forrás: Roadster