Nyomtatás
Találatok: 462
Fenntartahatosagi temahet mecsekerdoA Föld napja köré szervezett Fenntarthatósági Témahét országos kezdeményezés, melynek célja, hogy az iskolák aktívan formálják a gyerekek ökotudatos szemléletét.

Az évente 1800 iskolát és közel 400 ezer gyermeket megmozgató programsorozatban a Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. már a kezdetektől aktívan szerepet vállal. Idén több mint négyszáz alsó és felső tagozatos diák vett részt a Mecsekerdő ismeretterjesztő és szemléletformáló programjain.

A Fenntarthatósági Témahét
Idén hetedik alkalommal szervezték meg a Fenntarthatósági Témahetet. Az állami oktatási-köznevelési intézményeket a civil szférával, a környezetgazdálkodási és -védelmi szakmai szervezetekkel összekötő szemléletformáló programsorozat a gyerekekhez szól. Nagyon fontos, hogy ők már iskolás korban felismerjék a fenntarthatóság, a klíma- és természetvédelem jelentőségét, hiszen így lesznek képesek tudatos odafigyeléssel kialakítani egy fenntartható, természeti környezetünkkel harmonizáló életformát.

Ennek érdekében minden évben, április végén, a Föld napja környékén szemléletformáló tematikus hetet szerveznek az iskolák nagy részében. Ekkor a gyerekek előadások, rendhagyó élménypedagógiai bemutatók, mintaórák és egyéb projektek révén ismerkednek a fenntarthatóság fogalmával és fontosságával.

A Mecsekerdő programjai
A Mecsekerdő Zrt. számára mindig is kiemelt fontosságú volt a környezeti nevelés és a gyakorlati természetvédelem. Küldetésének tekinti, hogy a felnövekvő generáció ráébredjen: erdeink megőrzésén életminőségünk múlik. Ezért is hozta létre 1996-ban két erdei iskoláját: a Mókus Sulit a Mecsekben, Árpádetőn és a Kikerics Erdészeti Iskolát a Zselicben, Sasréten. Az általuk kínált erdőismereti, erdőpedagógia programokon több ezren vesznek részt évente. A Fenntarthatósági Témahét nagyszerű lehetőséget nyújt az erdei iskolai oktatók számára, hogy a fenntarthatóság fogalmát az erdészek oldaláról ismertessék meg a gyerekekkel.

Most a két erdei iskola közel háromszáz iskolást fogadott április 25. és 28. között, a témahét során, ezen kívül több hagyományos – komlói és felsőszentmártoni – iskolába is kitelepültek a Mecsekerdő munkatársai.

Az erdőpedagógiai foglalkozások és rendhagyó tanórák témája a fenntartható erdőgazdálkodás, valamint az erdő és a víz kapcsolata volt.

A Mecsekerdő és a fenntarthatóság
Az erdő a Föld legösszetettebb életközössége. Nem csupán a földi élet számára nélkülözhetetlen környezeti rendszer, de egyben fontos természeti erőforrás is. Az erdővel gazdálkodóknak – így a Mecsekerdőnek is – óriási a felelősségük, hiszen úgy kell végezniük a tevékenységüket, hogy ez az érzékeny rendszer ne sérüljön. Ahogy az erdészek a gyerekeknek is mondják: "az erdőt nem apáinktól örököltük, hanem tőletek, a gyermekeinktől és unokáinktól kaptuk kölcsön".

Az erdész munkája során elsősorban az erdővagyonnal gazdálkodik: folyamatosan felújítja, ápolja, neveli az erdőterületeket, fenntartja az erdei létesítményeket, faanyagot termel a gazdaság számára. Eközben ügyel a természeti értékek védelmére, és ökoturisztikai létesítmények fenntartásával biztosítja az erdő látogatói számára az aktív kikapcsolódás feltételeit.

A fenntartható erdőgazdálkodás a természeti folyamatokat optimálisan kihasználó gazdálkodási elv, melynek során nem sérül az erdő ökológiai egyensúlya; azonos súllyal kezeli az ökológiát és az ökonómiát.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.