Nyomtatás
Találatok: 562
barnamedve viragospuszta2022. május 28-án, Pest megyében, a Virágospusztai Vadásztársaság területén kapták ismét lencsevégre, a Magyarországon néhány nappal ezelőtt megjelent, barna medvét.

Juhász József sportvadász vette észre a kóbor egyedet Kartalon. A medvét Lados Edvárd hivatásos vadász figyelte meg a szórón – tájékoztatta lapunkat Kovács Róbert, a társaság elnöke.

A medve vélhetően Szlovákiából érkezhetett. A 3800 hektáros vegyesvadas területen egyébként szép számmal megtalálható a gímszarvas, a vaddisznó, a dámszarvas és jelentős az őz állománya is. A medve egy vaddisznószórón jelent meg, amely a Kartali-erdő területrészen található és a lakott területtől megközelítőleg 500 méterre helyezkedik el.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal előírása alapján, az ASP miatt 1 négyzetkilométeres területen csak 10 kilogramm szemeskukorica szórható ki, ezért biztosra vélik, hogy a kihelyezett kukorica egy kifejlett medve számára nagyon kevés. Azonban a terület táplálékban gazdag, és a közelben egy kis tó is található. A medve súlyát úgy, 400 kilogrammosra becsülik. A vadászok egész éjszaka figyelték, hajnali kettő óra után vackolt el a szórón.

Kovács Róbert elnök értesítte a hatóságokat, a Pilisi Parkerdő Zrt.-t, valamint segítséget kért a Veresegyházi Medveotthon szakembereitől is, ahonnan azt a tanácsot kapta, hogy ha lehet senki ne zavarja a területet, mert a medve vélhetően két-három nap elteltével feltehetően tovább áll. Jelenleg a területet a helyi vadászok őrzik és táblákat helyeztek ki, hogy a vadászterületen medve is tartózkodik – tudta meg az Agro Jager News.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely
Forrás: Agrojager