Nyomtatás
Találatok: 376
ejjellatoOrszágos Magyar Vadászkamara: Tisztelt Vadásztársak! ​Az OMVV ​– felismerve, hogy ​vélhetően az elmúlt évek jogszabályváltozásai miatt ​a vadgazdálkodók és a vadászok gyakorta fél- és tévinformációkkal rendelkeznek a témával kapcsolatban ​ az ​Agrárminisztériummal egyeztetve az alábbi​ összefoglalót készítette az éjszakai lövésre alkalmas célzóeszközök használatá​t érintően:

· Az elektronikus képnagyítóból vagy képátalakítóból álló, éjszakai lövésre alkalmas célzóeszközök a hatályos szabályozás szerint tiltott vadászati eszköznek minősülnek. (Vadászati törvény, 37/A. § (1), 11. pont)


· Már az ilyen célzóeszközök vadászaton (tehát a beiratkozástól a kiiratkozásig tartó időszakban) történő birtoklása is a vadászat rendje megsértésének minősül, így akkor is szankciót von maga után, ha az eszköz nincs felszerelve a puskára, vagy akár csak a hátizsákban, autóban hagyja a vadász. (A Vadászati törvény végrehajtási rendelete, 75/A. § (2) bekezdés)

· Éjjellátó keresőtávcsövet ugyanakkor a hivatásos vadász munkaköri feladatainak ellátásakor, illetve a vadász vadászata során használhat. (Vadászati törvény, 37/A. § (2), 2018. január 2-ától hatályos)

· A félreértések és pontatlan értelmezések táptalaja valószínűleg leginkább az Országos Főállatorvos 2/2021. számú, jelenleg is hatályos határozata (megjelent a Földművelésügyi Értesítő LXXI. évfolyam 8. számában, 2021. szeptember 22-én), amelynek melléklete Magyarország ASP felszámolására vonatkozó mentesítési terve. Eszerint a vaddisznóállomány gyérítésekor használhatók a szóban forgó eszközök

o az ASP-vel fertőzött terület szigorúan korlátozott területen (SZKT-n) kívüli részén (a mentesítési terv 2.3.2.4.3 pontja),

o az ASP szempontjából magas kockázatú területen és (3.2.4.2 pont) és

o az ASP szempontjából közepes kockázatú területen (4.2.4.2 pont)

az alábbiak szerint:​​

az állománygyérítés sikeres végrehajtásához speciális eszközök (éjjellátó céltávcső és keresőtávcső, hőkamera céltávcső és keresőtávcső, hangtompító) használatára csak a tájegységi fővadászok, az erdészeti zrt-k szakszemélyzete, az erdészeti zrt-k hivatásos vadászai és a fegyveres testületek tagjai az Országos Járványvédelmi Központ (OJK) vezetőjének rendelkezése alapján kaphatnak engedélyt.

Forrás: OMVK