Nyomtatás
Találatok: 354
omvk okonomiaAz eddiginél hangsúlyosabb szerepe és feladatköre lesz a Vadászkamara Felügyelő Bizottságának és Pénzügyi-Gazdálkodási Bizottságának az új vadászkamarai választási ciklusban – hangzott el a két testület tanácskozásán.

A bizottságok a feladatkörök kisebb-nagyobb átfedése miatt közös, a tavaszi tisztújítást követő alakuló ülést tartottak június 9-én, az érdekképviselet hatvani központjában.

Az eseményen részt vevő Bajdik Péter főtitkár – megköszönve a jelenlévőknek, hogy vállalták a bizottsági tagságot – több aktualitásról is szólt. Emlékeztetett, hogy a vadgazdálkodási ágazat komoly kihívások előtt áll, és az ökonómiai kérdések súlya előtérbe kerül a következő időszakban. Az egyébként is gondot jelentő vadkárt (amely újabban egyre nagyobb mértékben írható a mezei nyúl számlájára is) egyéb, külső tényezők is súlyosbítják: a háborús helyzet okozta globális problémák, az üzemanyagárak emelkedése, a terményárak és a munkaerő költségének emelkedése. Ebben a helyzetben a Vadászkamara lehetőségeihez mérten igyekszik támogatni a vadászatra jogosultakat és a hivatásos vadászokat. Idén az Országos Vadgazdálkodási Alap 500 millió forintos forrása mellett egy másik pályázati lehetőséget is biztosít: a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program keretében várhatóan 350 millió forinthoz juthatnak a vadásztársaságok, amelyből a vadőreik felszerelését korszerűsíthetik. Ez a projekt része a kiemelt vadászkamarai programoknak, amelyekre egyébként további 250 millió forintot szán a szervezet az elmúlt években megszokott módon. Összesen tehát közvetlen és közvetett módon 1,1 milliárd forint folyik vissza a Vadászkamarától az ágazatba. A két bizottságnak kiemelten fontos lesz a szerepe a következő években a programok lebonyolítása és ellenőrzése terén.

Majthényi László, a Pénzügyi-Gazdálkodási Bizottság elnöke szerint a főtitkár által vázoltaknál is több feladattal kell számolniuk. Ezek kapcsolódnak az Országos Vadgazdálkodási Alap pályázati kiírásához, ennek módosításához az ellenőrzési tapasztalatok alapján, illetve a Területi Szervezetek forrásainak felhasználásához. Mindez indokolja javaslatát, miszerint az általa vezetett testület a Felügyelő Bizottsággal közösen lássa el teendőit. A javaslatot a tagok támogatták.

Imre János, a Felügyelő Bizottság elnöke a 2022-2026-os vadászkamarai ciklus munkájáról szólva leszögezte: cél, hogy a Vadászkamara Központja és a megyei Területi Szervezetei a hatályos jogszabályoknak és belső szabályzatoknak megfelelően működjenek. Azonban ennek ellenőrzése – szükség esetén utóellenőrzése – segítő szándékú kell hogy legyen. A munkaterv az ellenőrzések célkitűzésein kívül időbeni ütemezést is tartalmaz arra vonatkozóan, hogy melyik évben melyik megyei Területi Szervezet kerül sorra. Évenként ötöt ellenőriznek, így a ciklus végéig minden megye ellenőrzésére sor kerül. Imre János elmondta azt is, hogy az Állami Számvevőszék által tavaly végzett átvilágítás nem mutatott ki jelentős problémákat a Központ különböző szabályzataiban, csak apróbb pontatlanságokra hívták fel a figyelmet, amelyeket pótoltak is.

Újdonság, hogy a kiemelt kérdések kezelésére a két bizottság munkacsoportot is létrehozhat a jövőben. Ilyen munkacsoport alakul a különböző szabályzatok áttekintése, szükség esetén pedig aktualizálása érdekében. A munkában Kiss Erzsébet, a Vadászkamara Központjának gazdasági vezetője – a két bizottság titkára – is részt vesz. A gyors, operatív munka érdekében a határozathozatal mindkét testületnél személyes jelenlét nélkül – elektronikus úton – is történhet a jövőben.

Forrás: OMVK