Nyomtatás
Találatok: 552
vaditatas szentes1Csongrád-Csanád megyében, a Szentesi Új Barázda Vadásztársaság területén is súlyos aszály pusztít. Az elmúlt hónapokban a Duna-Tisza közén és az Alföldön is, szinte minden vadgazdálkodó a vad védelmére helyezte legnagyobb hangsúlyt .

Szentesen, öt-hat évvel ezelőtt megközelítőleg félszáz betonitatót helyeztek ki a vadásztársaság területére, amelyet pályázati forrásból finanszíroztak. Ezeket eddig a tagság terepjárójával a hivatásos vadászok kezelték, de a szárazság igen megnehezítette a feladatuk ellátását. A vízszállítást a terepjáró platóján elhelyezett köbméteres tartállyal oldották meg, napjában többször fordulva. Ha az extrém körülmények között a vad hozzászokik az itatáshoz, azt nem lehet abbahagyni, mert az állomány pusztulásához is vezethet. Főleg abban az esetben, ha a területen semmilyen más természetes, vagy mesterséges vízforrás nem áll rendelkezésre.

vaditatas szentes2

Szentesen, érzékelve a hivatásos vadászok napi terheit, összefogott a tagság. Mivel az aszály hétről-hétre súlyosbodott, a helyi vadászok felajánlották a segítségüket hivatásos vadászoknak. A 13 ezer hektáros területet felosztották egymás között, elvállalva három-öt itatót. Minden egyes vadász vállalta, hogy két-három naponta a rá bízott itatót tisztítja, utántölti és kezeli, ameddig ez a kedvezőtlen időjárási anomália meg nem szűnik.

A nyári hónapokban, az itatók gondozása, sok vadász életében családi programmá is vált , amiben szülői felügyelet mellett a legkisebb „Nimródok” is részt vehettek . Török István, minden alkalommal, megközelítőleg 150 litert visz ki magával hordókban, amibe megfelelő mennyiségben almaecetet is tesz. A „félsivatagi” környezetben a vad is szívesen felveszi a felkínált vizet, ahol szinte minden növény „kiégett”. Az itatókban egyszer sem találtak elhullott kistestű emlőst vagy énekesmadarat. A vadkamerák számos állatfajt fényképeztek az itatók mellett, ami pozitív visszacsatolást adott a helyi vadászoknak munkájuk fontosságáról.

Egyszer ez a szárazság is véget kell hogy érjen. Amíg szükséges, addig mi, szentesiek időt, üzemanyagot nem kímélve, mindent megteszünk a vad védelme érdekében itt az Alföldön – zárta beszámolóját Török István, helyi vadász.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely / Fotók: Török István, Szentesi Új Barázda Vadásztársaság tagsága

Forrás: Agrojager