Nyomtatás
Találatok: 283
bogo gimszarvasA gímszarvas bikák bőgése minden évben különleges időszak, Európa legnagyobb összefüggő erdejében.

A Gemenc Zrt. által fenntartott területeken akár szem- és fültanúi is lehetünk a bikák nászdalának.
Augusztus végén, szeptember elején indul a szezon, ilyenkor bizonyos területeken korlátozzák az erdőlátogatást. Erre hívja fel a látogatók és a túrázók figyelmét több vadásztársaság, megyénkben pedig a Gemenc Zrt. sajtószóvivője, Baricz Árpád elmondta, fontos, hogy augusztus 26-tól szeptember 30-ig délután három óra és reggel kilenc óra között a meghatározott vadászterületeken erdőlátogatási tilalmat rendelnek el. Ez vonatkozik a Duna és Sió ártereire, valamint Szekszárd közelében Bárányfok, a Keselyűs, Pörböly és a Báta környéki erdőterületekre és Baja közelében a Cserta és a Véd-Duna illetve a Pörbölyi erdőre is.

Nagyon kedvelt kirándulóhely Sötétvölgy. Szeptember elsejétől harmincadikáig csak reggel kilenc és délután három óra között tartózkodhatunk az erdőben. A korlátozás nem vonatkozik a Sötétvölgyi Parkerdő területére és a horgásztó környékére. Továbbá ügyeljünk Bátaapáti és Mórágy környékén is, a kijelölt területeken plakáton is felhívják a túrázók figyelmét az erdőlátogatási korlátozásokra. Aki szeretne betekintést nyerni a szarvasbőgés világába, az a Gemenc Zrt. weboldalán bővebb információkat talál a szervezett programokról.

Itt felkészült, tapasztalt szakemberek és túravezetők segítségével kaphatunk információkat e nemes vad udvarlási szokásairól és a bőgés jelentőségéről. Ez a jellegzetes hang ugyanis a tehenek terelgetését szolgálja, és jelzi a többi bikának, ki a hárem ura. A bőgés alapján a bikák fel tudják mérni egymás testi erejét és elszántságát, valamint saját pozíciójukat. Versengésre szolgál tehát, ugyanis ha hang alapján hasonló erővel rendelkezik a kihívó, mint a háremet magának tudó bika, akkor a trónkövetelő felkeresi ellenfelét.

Itt személyesen is felmérik egymás testi erejét, bőgnek és agancsaikat mutogatják egymásnak. Ha ebből sem egyértelmű, melyikük lehet a nyertes, akkor agancsaikkal összeverekednek. A tehenek eközben szemlélődnek, legelnek és figyelnek, hiszen a rájuk leselkedő veszélyeket sosem hagyhatják figyelmen kívül. Éppen ezért fontos betartani az erdőlátogatási tilalmat, hiszen a vadat nem szabad megzavarni, ebben az időszakban fontos a nyugalmuk. A gímszarvasok bőgése nagyon jellegzetes hang, nem lehet összekeverni más erdei állatok hangjával. Óvjuk tehát a környező erdőket, és ügyeljünk a szabályok betartására.

Forrás: Teol