kopjafat avattak12022. augusztus 27-én, Csongrád-Csanád megyében, Szegedtől alig 10 kilométerre, a régi 5-ös főút mellett, a Szatymazi Vadásztársaság vadászházánál a helyi vadászok kopjafát avattak.

A Szatymazi Vadásztársaság egyik alapító tagja, a dorozsmai születésű Farkas Szilveszter (1952-2018), néhány évvel ezelőtt az örök vadászmezőkre költözött. Szatymazon mindenki egyenes, becsületes emberként ismerte. A vadásztársaságban, alapító tagként, a véleményét mindig szemtől szembe vállalta, mindezt úgy, hogy senki nem haragudott meg rá. Szerették és barátjukként tisztelték.

Személyisége összeforrt a Szatymazi Vadásztársaság nevével. A korábban elhunyt vadászbarátok emlékét is megőrizve, a helyi vadásztársaság úgy döntött, hogy a vadászházuk udvarán emlékét állítanak – mondta el lapunknak Juhász János, a társaság elnöke.

kopjafat avattak2

A rendezvényen Szatymaz polgármestere, Barna Károly köszöntötte az egybegyűlteket, majd avatta fel a megemlékezés szimbólumát. A Kisteleki Esperesség közelmúltban kinevezett esperese, Sutka István pedig felszentelte a kopjafát. A szatymazi általános iskola történelem tanára, Gyömbér Tamás, előadásában a székelyföldi kopjafák eredetét, jelentéstartalmát és annak történetét ismertette a jelenlévőkkel. A Szatymazon felállított kopjafa Romániában, Maros megyében, Szászcsáváson készült: Székely Dezső mester készítette el tölgyfából, amelyet Ocskó Imre hozott el Erdélyből. A munka megszervezésében a désfalvai nagygazda, Béres Zsolt segített.

A megemlékezés végén Bartucz Géza és Nemes Nagy Zsolt díszlövésekkel búcsúztatta, míg OMVK Csongrád Megyei Területi Szervezetétől Preszner Sándor vadászkürtön játszott.

A teljes Farkas család – megköszönve az édesapjuk emléke előtti tisztelgést – a tagságot, és a vendégeiket egy jóízű birkapörkölttel vendégelte meg.

Írta és fényképezte: Dr. Szilágyi Gergely

Forrás: Agrojager