Nyomtatás
Találatok: 274
vadkepIdén a korábban beköszöntött hűvös éjszakák miatt hamarabb kezdődött a gímszarvasok násza, amely általában egy hónapig tart. Ilyenkor a nagyvadak sokkal óvatlanabbak és figyelmetlenebbek, mint máskor, emellett napközben is sűrűbben jelennek meg közutak mentén, így nem árt felkészülni a gyakoribb megjelenésükre.

Fontos tudnivaló, hogy nemcsak azokon a helyeken lehet a közutakon a felbukkanásukra számítani, ahol ki van helyezve a vadveszélyt jelző tábla, hanem máshol is. Különösen azokon az útszakaszokon kell óvatosabban vezetni, ahol az út mentén sűrű a bozótos, az aljnövényzet, emiatt nem lehet jól belátni. Ráadásul, ahol egy szarvas felbukkan ebben az időszakban, ott várhatóan több állat csapatos vonulására is számítani lehet. A több sávos főutak védelme érdekében kihelyezett vadhálók sem nyújtanak teljes biztonságot a gépjárművel közlekedők számára, mert az ösztöneiktől túlfűtött nagyvadak a le és felhajtókon, megnyitásokon bejutva megzavarodva keresik a dróthálók között a kiutat.

Fogadják meg a Nógrád Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 7 tanácsát a vadbalesetek megelőzésére:

  1. Lassítson! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnia. Ha lakott területen kívül 90 km/h helyett mérsékeltebb sebességgel halad, jóval több ideje lesz reagálnia egy esetlegesen hirtelen felbukkanó vadra. Válasszon olyan sebességet, amelyről a veszély észlelése esetén hirtelen fékezéssel ütközés elkerülésével meg tudja állítani járművét.
  2. Lakott területen kívül használja gépjárműve távolsági fényszóróját! Így nagyobb területet láthat be. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsolja le a reflektort!
  3. Tartson nagyobb követési távolságot! Az elöl haladó gépkocsi is ugyanúgy bármikor hirtelen fékezésre kényszerülhet.
  4. Folyamatosan figyelje az út két oldalát! Vezetés közben az ember hajlamos elmerengeni – különösen éjszaka egy kihalt úton.
  5. Ha vadat lát, lassítson! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek, esetenként a már álló jármű oldalának ugranak.
  6. Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődnek.
  7. Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.

De mi is a teendő, ha vadat gázolunk?

– Először is mindent meg kell tenni a további balesetek elkerüléséért. Amennyire lehet, félre kell állni az útból, felkapcsolni az elakadásjelzőt, és az autó mögött a szükséges távolságba kitenni a fényvisszaverő háromszöget.

– Személyi sérülés esetén természetesen első a sérült állapotának megfelelő segítségnyújtás.

– Ha vadgázolás során személyi sérülés is történik a 112-es segélyhívó számon értesíteni kell a rendőrséget.

– Az ütközést követően elpusztult, vagy haldokló vadállatot ne próbálja meg lehúzni az úttestről. Lehet, hogy még életben van és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat. Az elpusztult állatot ne vigye magával, az lopásnak számít!

Forrás: Rendőrség