Nyomtatás
Találatok: 276
vadasznap opuszta1Zord, esős, hideg, már-már késő őszi időket idéző körülmények között rendezték meg a Csongrád-Csanád megyei vadásznapot Ópusztaszeren, szeptember 17-én, sajnos egy időben a Békés megyei vadásznappal.

Ópusztaszeren a vendégeket Farkas Sándor, az Agrárminisztérium, miniszterhelyettese köszöntötte, akit Gémes László, a Csongrád-Csanád megye közgyűlés elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara Csongrád-Csanád megyei Területi Szervezet elnöke fogadott.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese kiemelte, hogy vadászatnak, a vadgazdálkodásnak fontos feladatai vannak. Az agrárium kerek egészében, annak működésében, a természetvédelmi feladatokban fontos szerepet vállalnak, miközben a külterületeken élők számára is megnyugtató a hivatásos vadászok jelenléte. Üdvözölte, hogy a vadászok összefogása nemcsak határinkon innen, hanem határainkon túlra is elér, hiszen ebben az évben is Romániából és Szerbiából is érkeztek vendégek, miközben a megye a lengyel kapcsolatait mobilizálva, lengyel vadászok is elfogadták az ópusztaszeri meghívást. A vadászok határon átnyúló kapcsolatai azonban nemcsak a közvetlen határmenti társaságokra szűkülnek, hiszen képviselték magukat Korondról is.

Gémes László, a Csongrád-Csanád megyei közgyűlés elnöke és az OMVK Csongrád-Csanád megyei Területi Szervezetének elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a törvényességi feltételeket a kamara maradéktalanul betöltötte és hangsúlyozta: az őzbak vadászati szezonja hamarosan véget ér, azonban a vadászati főidény hamarosan kezdetét veszi. Az elnök megköszönte a megyei sport- és hivatásos vadászainak az együttműködését, a kamara munkatársainak a szakmaiságát. Köszöntője után átadták a megyei kitüntetéseket, elismeréseket, majd a Hubertusz megemlékezésre egy őzbak terítéke felett került sor.

A több, mint másfélórás ünnepség alatt sokan a sátrak alatt maradtak, hiszen megannyi különleges étel: pörköltek, paprikások, tiszai keszegek, temesvári gombócok, kolbászok, hamburgerek, megannyi sült, kolbász, hidegtál került elő. Csongrád-Csanád megyében szokássá vált, hogy a vadásztársaságok felajánlanak egy-egy őzet a kilátogatóknak, amelyet a társaság bográcsa mellett, szinkronban szintén feltesznek főni.

Csányi József, a Dorozsmai Vadásztársaság elnöke kiemelte, hogy ebben az évben is felajánlottak egy őzet, amelyet Rózsa Zoltán pörköltfőző nagymesterük, tagtársuk készített el a társaság szarvas pörköltje mellett. Csányi József elnök az Agro Jager Newsnak kiemelte, hogy az éves vadásznap nagyon jó alkalom arra, hogy a szomszédos vadásztársaságok, jó barátok találkozzanak. Minden évben ki is használják ezt, és a baráti kapcsolataikat szélesítve, a munkakapcsolatokat mélyítve, előremutató beszélgetések történtek.

vadasznap opuszta2

Csányi József elnök, az Agro Jager News érdeklődésére elmondta, hogy a vadásznapon rendre bemutatják az aktuális évben elejtett őzbakokat. Ezt úgy tudják megtenni, hogy szokásaik, hagyományaik szerint, az elejtők a trófeáikat Szent Hubertusz napján, egy trófeaátadó ünnepségen vehetik csak át. Ezen a napon tűzgyújtás mellett, vadászkürtös köszöntéssel üdvözlik az elejtőket, majd este, a szegedi fogadalmi templomban, a szegedi dómban (Magyarok Nagyasszonya Székesegyház), a régi liturgia szerint Hubertusz-misén vesznek részt.

Az ünnepség és a díjátadók, a közös trófeaszemlék, beszélgetések után az addig csak „szitáló” eső, aztán igazán rákezdett, ám a jól megépített, felállított sátrak alatt mindenkinek jutott hely. Beszélgetések, komoly trófeák, izgalmas vadászatok és persze sok jókedv, régi történet előkerült, amelyekben itt is, ott is egy kis vadászhumor mindig akadt.

Így történt, hogy Ópusztaszeren, a Szeri-pusztán, a szakadó eső ellenére, mögülték a törvényt a Csongrád-Csanád megyei vadászok és a vendégek határainkon innen és túl is…

Kép és szöveg: Agro Jager News