ragadozo vadaszat12022. október 9-én, Békés megyében, Nagyszénáson, a Sterbetz István Lőtéren szervezték meg a Ragadozó Vadászok 1. Országos Találkozóját, amelyre az ország minden pontjáról érkeztek vadászok – nyilatkozta lapunknak Matuska Pál, a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség többszörös bajnoka, a verseny egyik főszervezője.

A verseny másik főszervezője Horváth Mihály, a Lábodi Vadászerdészet igazgatója is résztvett, aki az érdeklődőknek a verseny közben osztotta meg a tapasztalatait az aranysakál vadászatáról. A lábodi területen az elmúlt hat év alatt 1686 aranysakált hozott eddig terítékre Somogy megyében. A néhány évtizede visszatelepült ragadozó napjainkban már országos szinten is sok problémát okoz az apróvad, és a nagyvadállományban. Eredményes vadászatához sok kitartás, alapos szakmai ismeret, valamint jó lőtudás szükséges. A program során az egyéni tapasztalatok megosztására is lehetőség volt.

A versenyen 35 fő vett részt, az ország minden pontjáról. Mivel a rendezvényen más megyékből is szép számmal érkeztek, sok új vadászbarátság is született. A lövészverseny során Matuska Pál pályabíró felügyelte a lebonyolítást. Minden körben négy versenyző tesztelhette lőtudását, tíz-tíz lövéssel a 140 méterre kihelyezett lőlapokra.

A körbáláról és lőbotról leadott lövések során a vadászok maximálisan betartotta a szabályokat, gyorsan, hibamentesen zajlott a verseny. Azoknak, akiknek nehézséget okozott ez a szokatlan környezet, a rutinosabb helyi vadászok azonnal segítettek. A lövészet mellett további vetélkedőkön vehettek részt a „ragadozó vadászok”. Botta Zsófia, az Országos Magyar Vadászkamara projektfelelőse egy tesztet is előkészített, amelyben összesen 60 vadászati, vadgazdálkodási kérdésre kellett válaszolniuk az erre vállalkozóknak. Ezután két ügyességi próba következett, aminek a szabályait Matuska Pál ismertetett. A „szögbeverő versengés” során tíz darab 120-as szöget kellett tölgyfa korongok bütüjébe kalapáccsal, időre beverni. Ha valakinek elgörbült, vagy elhajlott az egyik szöge, kapott újat a verseny folytatásához.

ragadozo vadaszat2

A legügyesebb vadász 45 másodperc alatt teljesítette a sokak számára megoldhatatlannak tűnő feladatot. Izgalmas próbatételként éltek meg a versenyzők a „töltényhüvely válogatást”. A 200 darab, vödörbe ömlesztett, szinte egyforma .243-as és .22-250-es kaliberű üres hüvely szétválogatása hosszú percekre kötötte le a versenyzők, és a publikum figyelmét. Ezt a feladatot öt percen belül sikerült abszolválnia a nyertesnek úgy, hogy a két kaliberből 100-100 darabot kellett elhelyezni az erre a célra kijelölt töltényhüvelytartóba. A három játéknak tűnő feladat mögött komoly szakmai megmérettetés, tanulási, és oktatási szándék is rejlett. A tesztben a vadászvizsgán túlmutató kérdések mellett a szakirodalomban előforduló kérdésekkel is találkozhattak a ragadozó vadászok. A szögbeverés a lesépítés elemi része, nélkülözhetetlen vadgazdálkodási berendezések egyike. Illetve napjainkban egyre népszerűbb a lőszertöltés is, aminek első lépése a hüvelyválogatás.

A 2018-as évben Európa bajnokságot nyert Vadászkamara Kürtegyüttes együttes négy tagja is tiszteletét tette, akik eljátszottak a nagyközönség számára a „vadászat kezdete”, valamint a „vadászat vége” mellett az „aranysakál a terítéken” szingálokat is.

A verseny jó hangulatban telt, emellett lehetősége volt mindenkinek arra, hogy gyakorolja a biztonságos fegyverkezelést, töltést, ürítést, célzást, valamint a lövést is. Szeptember 30-án véget ért az őzbak vadászati idénye. Most az őzsuta, gida vadászata tart október elsejétől. Ilyenkor nagyobb távolságokra kell pontos lövést leadni. Illetve tart a gímszarvas, dámszarvas vadászata is. A biztonságos fegyver kezelést csak gyakorlással, lőtéren tudjuk eredményesen fejleszteni. Minden vadászati idény mást követel a vadászoktól, ezért különösen fontos a saját fegyverünk biztonságos használata. Ha nem érezzük magunkat teljesen biztosnak, inkább kérjünk segítséget. Lőjük be újra a puskánkat – ha ez szükséges. Így terítékre hozhatjuk a kívánt vadfajt, sebzés és utánkeresés nélkül. A verseny legvégén mindenkit egy ízletes gímszarvas raguval invitáltak meg az Alföldön – zárta beszámolóját Matuska Pál, békéscsabai vadász – zárta beszámolóját Matuska Pál, békéscsabai vadász.

ragadozo vadaszat3

Lövészetben díjazottak: Kovács Sándor (229), Szegedi Sándor (199), Póka Tibor (195)

Töltényhüvely válogatásban a legjobbak: Szegedi Sándor (4:25), Boda András (5:20), Oliver Sebastian (5:54)

Szög beütésben díjazottak: Kovács Sándor (1:01), Ádám Sándor (1:07), Jaksa Mihály (1:11),

Írta: Dr. Szilágyi Gergely - Fotó: Botta Zsófia – Vári László

Forrás: Agrojager