zalai bika toth1A héten, Gyenese Emese 25 méterről készített fényképei, amely egy farkaságas gímszarvasbikáról készültek, meglehetősen felcsigázta a bőgés végén nemcsak a vadászokat, hanem a fotósokat is.

Rengeteg komment, hozzászólás volt és több csoportban is beszéltek a nem mindennapi fotókról. Kétségtelen tény, hogy rendkívüli teljesítményt ért el Gyenese Emese. A farkaságas bika után aztán szerkesztőségünkbe Tóth Balázs természetfotós is eljuttatta fotóit, aki Gyenese Emeséhez hasonlóan, megdöbbentő közelségbe került egy szarvasbikával. Rövid beszámoló következik:

Tóth Balázs, ahogy Emese is, rendkívül szerényen mesélt nekünk. “Beszélnek a képek helyettem” – mondta az Agro Jager Newsnak, de hozzátette, hogy tényleg nem tud nagy “sztorit” mondani – ő sem.

A fényképeket alapvetően a Zalaerdő Zrt. területén készítette. Azon a területrészen van egy kis vadföld, egy kis kukoricás, amelyet persze szívesen felkeres a vad – ezek a látogatások erősen meg is látszanak a kukoricásban. Arrafelé – mesélte tovább – inkább a szürkülettel mozdul meg a szarvas és a nagy mozgás is inkább az esti órákra tehető. Napok óta próbáltam bikát fotózni – mesélte tovább. Ám sikertelenül tértem haza, de ennek ellenére sem adtam fel. Akkor nap, szürkület előtt, megjelent a fényképeken látható gímszarvasbika! Jól emlékszem a pillantara – tette hozzá, hiszen az erdőből váltott ki.

Én már messziről láttam és arra gondoltam, hogy hátha felém tart. Szerencsém volt és volt időm felkészülni is! Minden kedvezően alakult, a szelem is jó volt. Rejtőmintás ruházatom miatt pedig, ha rám is nézett, sem ismert fel, mint embert! Végül addig-addig jött felém, hogy ezeket a fényképeket tudtam róla elkészíteni.

Hatalmas élmény volt, hogy tőlem, alig 15 méterre, talán még közelebb is, mint Emese bikája, lépett be a kukoricásba! Én is egy leírhatatlan élményről tudok beszámolni, hiszen egy ekkora, pompázatos állatot közvetlen közelről megfigyelni, a természetfotósoknak sem mindenapi gyakorlat.

zalai bika toth2

Még egy ideig ott voltam. Hallottam, ahogy töri a kukoricát és azt is láttam, hogy ennél a bikánál jóval nagyobb bika is beváltott a táblába, de akkor már annyira besötétedett, hogy a fényképezőgéppel már nem lehetett volna értékelhető képet sem készíteni – zárta élménybeszámolóját a szintén zalai megyei fotós.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely PhD

A fényképeket készítette és az Agro Jager News rendelkezésére bocsátotta:
Tóth Balázs természetfotós

Forrás: Agrojager