zalaerdo trofeaszemle2Az immár 21. trófeaszemlét a hagyományokhoz híven idén is a Szentpéterföldei Vadászház előtti, szépséges zalai erdőkkel ölelt tisztáson tartotta a Zalaerdő Zrt.

A vendégeket Rosta Gyula vezérigazgató és Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának vezetője köszöntötte. A főosztályvezető beszédében kiemelte, hogy egy trófeaszemle mindig ünnep, egyfajta megállás, amikor ki tudunk szakadni a napi rutinból, a rohanásból, amikor egy kicsit megállunk értékelni, és megnézzük ezeket a különleges trófeákat. Hangsúlyozta, hogy azok a trófeák, amelyeket egy szemlén kiállítanak, mindig évtizedes gazdálkodási múlt eredményeit képviselik.

„Az idei szezon kezdetén a vadászati szakma, a vadászati ágazat különböző szervezeteinek vezetői borúlátóak voltak – a háborús helyzet februárban pattant ki, inflációs problémák jelentkeztek, elszálltak a mezőgazdasági terményárak, az inputanyagok árai és az üzemanyagárak is. Ez akkor mind-mind olyan irányt mutatott, hogyha ebben az évben is hasonló mértékű vadkár keletkezik, mint a korábbi években, az megrezegtetheti a hazai vadgazdálkodási rendszert. Ennek következtében a szakma képviselői együttgondolkodásba kezdtek, hogyan lehetne csökkenteni a vadkár mértékét… Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az országot sújtó aszálykár elnyomta a vadkárt. Sok minden mérséklődött, stabilizálódott, a mezőgazdasági terményárak konszolidálódtak. Annak ellenére, hogy sok minden máshogy alakult, mint ahogyan tavasszal számítottunk rá, nem szabad hátradőlni. Az idei év egy lehetőség arra, hogy tegyünk a magyar vadgazdálkodásért, a magyar vadállományért.”

Kovács Ferenc hozzátette: amellett, hogy az elmúlt évtizedekben megszerzett hírnevet megtartjuk, a vadállomány-szabályozás fókuszában nem a mennyiségnek, hanem a minőségnek kell állnia, és minden vadászatra jogosultnak erre kell törekednie.

Rosta Gyula vezérigazgató ismertette a legfontosabb szeptemberi terítékadatokat. A Zalaerdő Zrt. által kezelt négy vadászterületen 195 gímbika esett 2022 szeptemberében, ezek közül 116 darabot állítottak ki a szemlén. Az aranyérmes bikák száma 26 darab, 69 darab ezüst- és 61 darab bronzérmes gímbika került terítékre idén. Az érem nélküliek száma 39 darab. Az összes elejtett bika trófea-átlagsúlya 7,62 kilogramm, míg az érmes átlagsúly 8,4 kilogramm.

A három legmagasabb pontszámú bika értékeit jól mutatja az alábbi táblázat:

  Súly (kg) CIC pontszám Kísérő vadász Elejtés helye
1. 12,2 236,7 Nagy Gábor Gutorfölde
2. 14,74 234,17 Kovács Tamás Hernyék
3. 12,4 228,89 Göncz Róbert Olgamajor

Rosta Gyula azt is elmondta, hogy 11 kilogramm feletti trófeasúlyúból 6 darabot, 12 kilogramm felettiből 3 darabot, 14 kilogramm felettiből pedig 1 darabot láthattak az érdeklődők.

A vadászidényt összefoglaló trófeakatalógus hamarosan nyomdába kerül.

Forrás: Zalaerdő Zrt.