szombathelyi trofeaszemleA megyei vadgazdálkodás seregszemléjén 19 vadászatra jogosult 135 trófeáját állították ki a Káld-Hidegkúti Vadászház melletti területen. Majdnem a dupláját annak, mint a szép hagyomány indulásakor, és az érdeklődők száma is több volt az eddigieknél.

A Vas megyei vadászkürtösök játéka nyitotta meg a 10. Vas Megyei Trófeaszemlét.

A vadásztársakat, a vadászatra jogosultakat, a hazai és külföldi bérvadászokat, a megjelenteket Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója köszöntötte elsőként. Szólt arról, hogy a megye 46 ezer hektár állami erdeit kezelő társaság az 53-ból 6 vadászterületen gazdálkodik. Ezeken eddig 139 bikát ejtettek el, 70-et pedig el is hoztak a kiállításra. Az eseményen részt vett a Tolna megyei vadászkamara elnöke, aki egyben Vas megye rendőrfőkapitánya. Az erdőgazdaság vezérigazgatója elmondta, a jövőben szorosabbra fűzik az együttműködést a rendőrséggel.

A trófeamustra társszervezőjeként a megyei vadászkamara elnöke, Gagyi István kiemelte, a kiállított agancsok is azt mutatják, hogy a vasi vadászatra jogosultak jól, szakszerűen végzik a vadgazdálkodást. Minden évben olyan trófeákat hoznak, amiket korábban elképzelhetetlennek tartottak, pedig a terheik nőttek, hiszen a terményárak 2-3-szorosra nőttek, az eladható vadhús ára azonban alig emelkedett, a vadászatok értéke csak az árfolyamváltozásnak köszönhetően nőtt. A felelős vadgazdálkodást a körülmények és az éghajlatváltozás is nehezíti.

Majthényi László megyei közgyűlési elnök, egyben a megyei vadászkamara felügyelőbizottságának elnöke a tíz évvel ezelőtt létrehozott szép hagyományt, a vasi trófeaszemlét méltatta. Felhívta a figyelmet arra, hogy idén is lesz jótékonysági vadászat, amelynek bevételét a Markusovszky Kórház javára ajánlják fel.

Az idei gímbika vadászat eredményeit Szalai Csaba, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője ismertette. A hatóság által jóváhagyott éves vadgazdálkodási terv a megyében összesen 1508 gímbika elejtését írja elő. Október 12-ig az 53 vadászatra jogosult 661 trófeáját bírálták el. Ebből 57 % az érmes arány.

A Vas megyében a bőgés idején elejtett legerősebb trófea 14,93 kg, a második helyen végző 13,18 kg-os, a harmadik helyen pedig az a 12,46 kg-os agancs áll, amelyet egy visszatérő német vendégvadász a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadászterületén, Rátót térségében lőtt Perjési Balázs kerületvezető vadász kíséretében. A 12 éves gím a bérvadász „élete bikája”, az eddigi legnagyobb elejtése lett.

2022 nyara rendkívül aszályos volt, valószínűleg a csapadékhiánynak is köszönhető, hogy a terítékre hozott trófeák átlagsúlya 24 dekagrammal elmaradt a tavalyitól.

A Vas megyei trófeaszemlék elmaradhatatlan vendége már Erdélyi Tamás többszörös szarvasbőgő bajnok, akinek bemutatója ezúttal is közönségsiker volt.

A 10. Vas Megyei Trófeaszemle résztvevőit a szervezők szarvaspörkölttel, valamint a Balatoni Halgazdasági Zrt. vezérigazgatója, Szári Zsolt és munkatársai halászlével vendégelték meg.

Forrás: Szombathelyi Erdészet Zrt.