Nyomtatás
Találatok: 244
meheszetEz valószínűleg abból következik, hogy az eltérő virágok között különbséget tudjanak tenni. De minden bizonnyal ezek a hasznos kis lények, egészen különleges tulajdonságokkal rendelkeznek.

A méhek közismerten hasznos és szorgalmas rovarok. Becslések szerint globálisan évi 235 és 577 milliárd dollár közötti azoknak a terményeknek, zöldségeknek és gyümölcsöknek az értéke, amelyeket a méhek nélkül nem lehetne megtermelni. A háziméh-családok 20 milliárd dollár értékű mézet állítanak elő évente, a vadon élő méhfajok pedig évi 2 milliárd dollár hasznot hoznak az emberiségnek.

Ki hinné, hogy a beporzók olyan egyedi tulajdonsággal rendelkeznek, amelyre a zoológusok sem gondoltak
Lars Chittka német etológus és viselkedésökológus már három évtizede tanulmányozza a méhek életét. Nemrég megjelent könyvében a legújabb kutatások eredményeit mutatta be. A tanulmánykötetben forradalmian új dolgokat állapít meg a rovarokról. Többek között azt állítja, hogy a kollektív kaptárintelligencia mellett olyan egyedi tulajdonságok is jellemzik a méheket, amelyekre korábban egy kutató sem gondolt.

A háziméh (Apis mellifera) egyedeivel végzett kísérletek során olyan eredmények születtek, amelyek arra utalnak, hogy a rovarok egyedenként eltérő mértékben, de képesek az absztrakcióra, a számolásra, az utánzáson alapuló tanulásra és az eszközhasználatra.

A méheknek érzelmeik is vannak
Chittka szerint a méheknek összetett érzelmeik is vannak, ugyanis sok esetben megfigyelt náluk érzelemszerű állapotokat. Például az egyik kísérletében a virágokról gyűjtő dolgozókat szimulált póktámadásnak tette ki. Megfigyelte, hogy az állatok viselkedése megváltozott: leszállás előtt hosszú ideig tétováztak és megvizsgáltak minden apró részletet.

A változás a méhekre még napokkal később is jellemző volt, a legkisebb gyanús jelet észlelve azonnal továbbálltak. Chittka szerint a méhek úgy viselkedtek, mint azok a magasabb rendűnek tartott emlősök, vagy az emberek, akik poszttraumás stresszt szenvedtek el.

A méhek jók az emberi arcok felismerésében is
A szakember azt is bebizonyította, hogy a méhek képesek arra, hogy tervezzenek és dolgokat elképzeljenek, miközben felismerik önmagukat, mint a többi méhtől eltérő „egyedi entitást". A professzor ezen következtetéseket a nőstény dolgozó méhekkel laboratóriumban végzett kísérleteiből vonta le.
Ha egy méhnek valami jól esik, akkor cukorjutalmat kap. Így tanítjuk meg őket például az emberi arcok felismerésére. Mindössze egy-két tucat gyakorlásra volt szükségük ahhoz, hogy arcfelismerővé váljanak – mondta Lars Chittka.

A szakember azt is felismerte, hogy néhány méh magabiztosabb és kíváncsibb a többinél. Olyan "zseniális" méhekről is beszélt, amik a kolónia többi tagjánál jobban teljesítettek. Ezek a rovarok egymástól is tanulnak: megfigyelik, hogy más méhek miként teljesítenek sikeresen egy feladatot, majd leutánozzák azt. Emiatt, ha egyszer egyetlen egyedet kiképeznek a kolóniában, gyorsan átterjed a készség az összes méhre.

Hogyan képes egy méh az arcfelismerésre?
A mézelő méhek számára létszükséglet, hogy különbséget tudjanak tenni a különböző virágok között. Ezt a bonyolult feladatot vizuális úton oldják meg, azaz a látvány alapján döntik el, hogy melyik virágra érdemes rászállniuk. Adrian Dyer, a cambridge-i egyetem kutatója már 2005-ben kíváncsi volt arra, hogy a méhek képesek-e megkülönböztetni egymástól az emberi arcokat is.

A kisérlet során egy táblára négy ember fényképét tűzték ki, és minden képhez eltérő koncentrációjú cukoroldatot rendeltek hozzá. A méhek mindig ahhoz az archoz repültek, ahol a legédesebb folyadékot találták. A kutatók a fényképek helyét változtatva azt tapasztalták, hogy a méhek képesek megjegyezni, mely archoz tartozott a legédesebb csalétek. Ezután elvették az archoz tartozó édes jutalmakat és azt figyelték meg, hogy a méhek ezt követően is mindig ahhoz az archoz repültek, amelyhez a magas koncentrációjú cukoroldat tartozott, sőt, még két nappal az első kísérletet követően is felismerték azt.


További érdekességek a méhek életéről

A házi méh euszociális faj, államalkotó rovar - olyan nagy családokban él, ahol az egyedek többsége nem szaporodik, hanem a család többi tagját támogatja a szaporodásban egy méhcsaládban
Forrás: ForestPress