Nyomtatás
Találatok: 404
hodvarEgerben, a Töviskes tér közelében lévő hódvár okoz fejtörést a helyieknek. Az építményt ugyanis az aggódó szülők korábban ugyanis az önkormányzathoz fordultak azzal a kéréssel, hogy a patakban játszó gyerekeikre nézve balesetveszélyes hódvárat bontsák el.

Ezt Minczér Gábor, egri alpolgármester mondta el Facebook videójában. Hozzátette, tudomása szerint Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Egri Szakaszmérnöksége engedélyt kapott a vár megbontására, viszont enélkül is veszélyes dolog, ha a gyerekek a patakban játszanak.

Az esetről a HEOL számolt be, hozzátéve, információik szerint egyszer már meg lett bontva az építmény, viszont a hódok ezt visszaépítették.

Természetvédelmi szempontból azonban aggályos lehet, ha elbontják a hódvárat, ugyanis ahogy azt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság felhívta a figyelmet korábban, ezek éléskamraként és hideg elleni védelemként szolgálnak lakóiknak a tél folyamán. Emellett a hódok által épített duzzasztóknak szerepe van a vízi ökoszisztémák kialakulásában, hiszen itt megtelepszenek a hínárfajok és vízinövények, melyek több állat élelmét is biztosítják. Emberi szempontból pedig csökkentik a kánikula idején a meleget, illetve vízvisszatartó hatása is van.

A portál kereste az egri hódvárral kapcsolatban is a BNPI-t, azonban ők még nem reagáltak a helyzetre.

Forrás: Vadászlap