Nyomtatás
Találatok: 192
csergezan pal kilatoAz Országos Erdészeti Egyesület „Sportolj tudatosan az erdőben!” nevű programsorozatának célja, hogy a szabadtéri tevékenységek kedvelői sportolás közben olyan érdekességeket figyeljenek meg és összefüggéseket vegyenek észre, amelyek révén jobban elmerülhetnek az erdei ökoszisztémában.

A program része a „Fuss az erdész szemével” című terepfutó-kihívássorozat. Ennek hatodik, őszi állomása visszatér a Pilisi Parkerdőbe, ezúttal a Budai-hegységbe, ahol a Budakeszi, Telki és Nagykovácsi között elterülő rengetegben mutatja be a titokzatos őszi erdő rejtett összefüggéseit. A kihívás december 15-ig teljesíthető.

Az elmúlt években kiugróan megnőtt az erdei sportok és outdoor tevékenységek népszerűsége. A terepfutás is igen elterjedt sportággá vált. Az Országos Erdészeti Egyesület az Agrárminisztérium támogatásával éppen ezért hirdette meg a „Sportolj tudatosan az erdőben!” programját. Ennek egyik kedvelt programeleme a „Fuss az erdész szemével!” sorozat, amelynek keretében minden évszakban egy-egy erdei útvonal, track követhető végig, bármikor teljesíthető, úgynevezett „instant” kihívás formájában. Az előre megadott útvonalon végigfutva, a tracket vagy a QR-kóddal ellátott, fákra erősített irányjelző táblákat követve, a kiegészítő információkat elolvasva egy ismeretterjesztő erdei futókalandban vehetnek részt a vállalkozó kedvű sportolók.

Emblematikus útvonal
A sorozat aktuális, hatodik kihívása újra a Pilisi Parkerdőbe invitálja a futókat. Ezúttal nem a Pilis vagy a Visegrádi-hegység, hanem a Budai-hegység, a Budakeszi és Telki között elterülő erdő a cél, szó szerinti csúcspontjaként a terület legmagasabb pontjával, a Nagy-Kopasszal. A 12,2 kilométer hosszú, 370 méter szintemelkedést tartalmazó körút a Pilisi Parkerdő egy nemrég felújított négyévszakos pihenőhelyétől, a Budakeszi–Telki-műút mellet fekvő Hideg-völgyi pihenőtől indul. (A pihenőhely megközelíthető Budapestről, Budakesziről vagy Telki-Zsámbék felől menetrend szerinti helyközi buszjárattal vagy személygépkocsival.)

Az útvonal nem csupán kellemes, kikapcsoló erdei futást kínál, hanem érinti a Pilisi Parkerdő számos emblematikus helyét is. A már említett rajthely a Hideg-völgyi erdészház mellett található, nagyon közel a Parkerdő Budakeszi Erdészetéhez és a meseszép Budakeszi Erdészeti Arborétumhoz (ez utóbbi a téli időszakban sajnos zárva tart).

A rajthelyről a zöld háromszög jelzés vezet fel a tájegység egyik látványos dolomitletöréséhez, a híres Tarnai-pihenőhöz, ahonnan gyönyörű kilátás tárul elénk Biatorbágy és a Zsámbéki-medence felé. Az összetéveszthetetlen, kopár, egészen magashegyi hatást keltő dolomitgyep jellegzetes eleme a Budai-hegység változatos növénytársulásainak.

Ide már egészen közel esik a Budai-hegység legmagasabb pontja, az 559 méteres Nagy-Kopasz. Az erdő borította csúcsról eredetileg nem lehetett látni a panorámát, de a Parkerdő 2006-ban látványos kilátót emelt ide. A fiatalon elhunyt, kitűnő építész Basa Péter egyik legfontosabb munkája, a Csergezán Pál-kilátó jellegzetes, vitorlaszerű íve magasan a fák fölé emelkedik, mégis harmonikusan illeszkedik a természeti környezetbe. A kilátó érdekessége – a lenyűgöző panorámán túl –, hogy délkeleti irányba nézve láthatjuk Basa Péter másik fontos épületét, a budakeszi református templomot.

A kilátó névadója, Csergezán Pál élete szorosan összefonódott a Budai-hegységgel és a Pilisi Parkerdővel is. A kitűnő festő-grafikus-illusztrátor sokáig a környéken élt, az Anna-laknál lévő sírja mellett el is halad útvonalunk. Csergezán az egyik leghíresebb vadász-festő volt, emellett elsőrangú könyvillusztrátor. Ő rajzolta meg Fekete István halhatatlan mesehősét, Vukot is, és az ő illusztrációiból rengeteget merített később rajzfilmjéhez Dargay Attila.

A kilátótól immár lefelé folytatjuk utunkat a zöld háromszögön, egészen az egyesült piros és zöld sávig, amelyen élesen balra fordulva, kényelmesen futható erdészeti úton – ez egyben a Pilisi Parkerdő erdeikerékpáros-útvonalhálózatának, a Pilis Bike-nak is része, tehát érdemes óvatosan futni – jutunk el az Anna-lakig. Ezt az egykori erdészházat a Parkerdő tavalyelőtt újította fel és alakította át minden igényt kielégítő erdei szálláshellyé. Itt találhatjuk Csergezán Pál már említett sírját, egy rusztikus kőtömböt is.

Innen a zöld kereszt, majd sárga kereszt jelzéseken (a jelzésváltásnál érdemes figyelni az útvonal tábláit, mert könnyű eltéveszteni!) jutunk vissza kiindulópontunkhoz, a Hideg-völgyi pihenőhöz.

Feladatok
A kihívás az őszi időszakban, 2022. december 15. éjfélig él, egyrészt a táv teljesítésével, másrészt az útvonalhoz tartozó feladat megoldásával. A feladat: a kör teljesítése közben fényképet kell készíteni a Csergezán Pál-kilátóból. Ezt a fényképet az Országos Erdészeti Egyesületnek (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) elküldve a megfejtők nyereményjátékban vehetnek részt, melyen a szervező három ajándékcsomagot sorsol ki.

Forrás: ForestPress