Nyomtatás
Találatok: 269
feherszarvasg0kEgy adag 950 grammos fehér szarvasgomba majdnem 190 000 dollárért kelt el egy aukción, amelyet az olaszországi Grinzane Cavour csodálatos 13. századi kastélyában, a piemonti Albában tartott hagyományos nemzetközi aukción tartottak.

Az érdeklődők a világ minden tájáról videón licitálhattak. A bevételt jótékonyságra fordítják.
Albában 89 éve rendezik meg a szarvasgomba-árverést. A fehér szarvasgombát Alba környékén szeptember 21. és január 31. között szedik.
Két éve, 2020. novemberében százezer eurót (több mint 35 millió forintot) fizetett egy hongkongi üzletember egy 900 grammos fehér szarvasgombáért Olaszországban – írta az MTI.

A fehér szarvasgomba termőteste föld alatti fészekben növő, burgonyához hasonlító szabálytalan gumó. Átmérője 5-12 cm közötti, súlya 150-400 g, a Kárpát-medence legnagyobb szarvasgombája. A felülete többnyire domború és ráncos. Húsos, le nem húzható bőre kb. 1 mm vastag. Színe szürkésfehér, sárgásbarna vagy rozsdabarna. Nedves időben felszakadozik, rovarok vagy csigák gyakran megrágják. A nagyobb példányok felpúposíthatják maguk fölött a földet, vagy részben ki is bújnak belőle.
Húsa porcos, nagyon kemény. Színe kezdetben fehéres, később szürkés, világosbarnás vagy vörhenyes. Vágásfelületén barnás márványozottság látható. Szaga fiatalon nincs, később erős, főtt kukoricára, sajtra vagy kucsmagombára emlékeztető aromája van, idősen kellemetlen szagú. Íze fűszeres, dióra vagy gesztenyére emlékeztet.

Forrás: Origo