Nyomtatás
Találatok: 381
szlovakia boleny1Takács Frigyes barátainak köszönhetően vadkamerákat üzemeltethet Szlovákia olyan területén, ahová csak külön engedéllyel léphetnek be idegenek.

A szakmában ismert, tapasztalt vadász, Kelet-Szlovákia 4. fokozatú természetvédelmi körzetében a Polonyini Nemzeti Parkban örökített meg rendszeresen, kifejlett európai bölényeket. 

A régiót keletről Ukrajna, északról Lengyelország határolja. Mivel a vad nem ismer határokat, ezért a faj a három ország területén is megfordul. Ukrajnában, mivel háború pusztít, jóval több háborús menekült lépi át a határt. Talán ezért is több a bölények időszakos száma és télen inkább Szlovákia és Lengyelország területén fordulnak elő. Az elmúlt időszakban a Polonyini Nemzeti Parkban megközelítőleg 196 bölényt számoltak össze a természetvédelmi szakemberek és a vadászok.

A Szlovák Állami Természetvédelem 2004-ben indított egy nemzetközi projektet a bölények szabad természetbe történő visszahelyezésére a Keleti-Kárpátokba. Öt bölény kihelyezésével indították a projektet (három tehén és két bika).

szlovakia boleny2

Az erre kialakított 2 hektáros aklimatizációs vadaskert bölényállományát fokozatosan töltötték fel ajándékba kapott állatokkal, melyekhez idővel hozzápártolt több vadonélő bölény is. 2017-ben a már teljesen szabadon élő bölényállományt 40 darabra becsülték. Mivel a bölények száma állandón ingadozik – egyesek közülök már a Szepességet is meglátogatták – a Polonyini nyújtotta kedvező körülmények télre összegyűjtik a bölényeket. Így nem meglepő, az ott található több száz bölény, ami természetesen több csordában él. Az afrikai sertéspestis miatt, hasonlóan, mint Magyarországon, maximalizálták a hatóságok a kijuttatható szemestakarmány mennyiségét. Egy alkalommal maximum öt kilogramm, egy hónapban maximum 30 kilogramm takarmányt lehet kijuttatni Szlovákiában a szórókra. Északi szomszédunknál a vadetetők mellett nem illik vadászni. A szlovák vadásztársadalom ezt nem tartja etikusnak. A 4. fokozatú természetvédelmi körzetben a vadászat ugyan meg van engedve, de a társasvadászat és a hajtások tilosak.

Szlovákiában a digitális beírókönyv miatt jóval egyszerűbb és átláthatóbb az adminisztráció a vadászoknak, amihez csak egy okostelefon és internetkapcsolat és egy központi webes adatbázis szükséges.

A magányos, kifejlett, közel egy tonnás bölény este hét óra után bukkant fel a szórón, ahol kukoricát evett. A területen élő nagyvad mellett nagyragadozók is élnek. A medvék készülnek a téli álmukra, ezért még most aktívak. A szlovákiai szürkefarkasok állománya jelentős, az elmúlt évtizedekben megháromszorozódott a számuk. Az európai bölény populációja stabil, a vad méretei miatt, az esetek döntő többségében, sem a farkas, sem a medve nem képes hatékonyan zsákmányolnia a nagytestű állatot.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Forrás: Agrojager