Nyomtatás
Találatok: 240
solyom nyul szerbiaA Szerbiai Solymászok Egyesületének tagjai mezei nyúl vadászatot szerveztek a vajdasági Bácskapalánkán, nem messze a szerb-horvát határtól. Szerbiában évről-évre egyre többen szeretnek bele ebbe az ősi vadászati módba.

Aki Szerbiában solymászni szeretne,először teljesítenie kell a vadász- és fegyvervizsgát, majd csatlakozni kell a Szerbiai Solymászok Egyesületébe.

Vitomir Starčević és Szemiz Rapkity most csak mezei nyulakra vadászott. A terület jól ismert a szerbiai solymászok körében, a kedvező élőhelyi adottságok miatt az apróvad állománya jelentős. A solymászok mellett a sassal vadászók is előszerettel fordulnak meg Bácskapalánkán.

A vadászatra egy európai sólymot, egy Harris-ölyvet, és egy vörösfarkú ölyvet vittek magukkal a vadászok. Reggel körülbelül kilenc órakor értek ki a területre, ahol sokat gyalogoltak, mire minden feltétel optimális volt a madarak számára a vadászathoz. A vadász és a madara egy összeszokott párost alkot, mivel ezek a madarak napi szinten több órányi gondozást igényelnek. Annak ellenére, hogy számos mezei nyulat láttak, a zsákmány az esetek döntő többségében okosabbnak bizonyult.

A nyulak nagyon féltek a ragadozó madaraktól, ezért ha meglátták a levegőben köröző madarat, a létező összes trükköt bevetették a menekülésre. A madarak néhány próbálkozás után azonban elfáradtak, ezért időnként meg-megálltak, pihentek. Ha valamelyik madár elfáradt, akkor a másikkal próbálkoztak.

Ezek a madarak folyamatosan “kommunikálnak” a gazdájukkal. Ha elfáradnak azt is hamar jelzik – mesélte lapunknak Szemiz Rapkity.

Sok próbálkozás után, dél felé, azonban változott a vadászszerencséjük. Lépésről-lépésre meg tudtak közelíteni egy fűben lapuló mezei nyulat, aki nem is sejtette, hogy milyen éhes szempárok figyelik. Az egyik nyúl hirtelen felugrott, amire a madár abban a pillanatban reagált. A pillanat tört része alatt a nyúl felett manőverezett. Bár ez a nyúl is többször irányt váltott, az európai sólyom most nem hibázott. Lecsapott áldozatára. A sok sikertelen próbálkozás után, ennek a nyúlnak most nem sikerült a menekülés.

Ez a faj rendkívül kitartó és határozott, nem adja fel könnyen. A birtokbavételnél nagy volt az öröm, mivel a madár több sikertelen kísérlet után bizonyított. Előfordulhat olyan nap is, amikor a vadászok és a madaraik zsákmány nélkül térnek haza. A solymászoknál a sikert egy-két sikeres vadászatban mérik. Az élmény mindennél többet jelent, szemben a mennyiséggel.

Óbecsén és Bácskapalánkán rendezik meg a Solymászok Nemzetközi Találkozóját (2022.11.24-2022.11.26), melyre magyar vendégeket is nagy szeretettel várnak a helyi vadászok és solymászok – zárta beszámolóját Szemiz Rapkity.

Írta: Szilágyi Gergely / Fotó: Szemiz Rapkity

Forrás: Agrojager