Nyomtatás
Találatok: 240
gimszarvas minoseg2 év alatt 326 millió forinttal, közel a duplájára nőtt a vadkár Zalában, így a cél a mennyiség és a minőség összehangolása

 
Zala megyében az elmúlt években a kifizetett mezőgazdasági vadkárok mértéke jelentősen megnövekedett, ez jórészt a megyében élő nagyvadállomány (főként gímszarvas, kisebb mértékben a vaddisznó) mennyiségének köszönhető – tájékoztatta a Nimród Vadászújságot Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője.

A vadászatra jogosultak 2019-ben 380 millió, 2020-ban majdnem 424 millió, 2021-ben pedig 706,5 millió forintot fizettek ki mezőgazdasági vadkárra. A tendencia jól érzékelhetően növekvő. Ezért a vadászati hatóság a mező- és az erdőgazdasági szakterületeket sújtó vadkárterhek mérséklése érdekében célként fogalmazta meg a nagyvadállomány további csökkentését. Érdekes tendencia, hogy a gímszarvas-állomány annak ellenére folyamatosan nő, hogy a hasznosítási terv számai is évről évre emelkednek. Az adatok szerint a 2020-as 8 795 példánnyal szemben ma már 10 063 gímszarvas él a zalai erdőkben. Erre folyamatos tervemeléssel kellett reagálnia a vadászati hatóságnak ahhoz, hogy az állomány mennyisége a szükséges mértékben csökkenjen.

Az őzállomány mennyisége gyakorlatilag stagnál, az őz által okozott kár az erdei környezetben jelentősebb.

Az elmúlt 3 évben a vaddisznóállomány kezelése Zalában is az úgynevezett diagnosztikai célú elejtések keretében valósul meg, az afrikai sertéspestis (ASP) terjedésének megakadályozása érdekében. A diagnosztikai kötelezettségeket az állategészségügyi hatóság írja elő a megyei vadászatra jogosultak részére.

Zala mindig híres volt gímszarvasairól. Fontos, hogy ez a páratlan minőségű állomány a jövőben is fennmaradjon – e törekvést kell összehangolni a mennyiségi állománycsökkentési célokkal. Mint arra Lázár Attila rámutatott: utóbbiak és a minőségi vadgazdálkodási elvárások, elvek nem oltják ki egymást. „Zala megye főként a 12 kg feletti trófeasúlyú és koros gímszarvas bikák értékesítésében érdekelt, hiszen a nagy trófeatömegű zalai gímbikák méltán kaptak európai elismerést. A gímszarvas hasznosítási terv a tarvad állomány erőteljes csökkentésével a mennyiségi, a jó és kiváló adottságú fiatal és középkorú gímszarvas bikák megkímélésével, korosbításával pedig a minőségi állományszabályozást is megvalósítja” – fogalmazott a szakember.

Forrás: Nimród