cegteher szocialis tuzifaA rászoruló családok számára nagy segítség az állam által biztosított tűzifa, de nem mindenki becsüli meg.

Mint minden évben, a Belügyminisztérium idén is meghirdette a települési önkormányzatok számára a szociális tűzifa beszerzését szolgáló pályázatot. A cél, hogy a leginkább rászorulók életét megkönnyítsék és a krízishelyzetüket csökkentsék. A biztosított keretösszeg már szeptember óta rendelkezésre állt a kisebb települések számára. Az önkormányzatok beszerzik a tűzifát, és eljuttatják a legrászorultabb családok részére.
Megyénkben van olyan település, ahol már végeztek is a kiszállítással, máshol a jövő hónapban lesz ez esedékes. A polgármesterek azonban problémákról is beszámoltak.

Nem fagy meg senki
– Már megvásároltuk a szociális tüzelőt, de csak januárban kapjuk meg – mondta portálunknak Lovas Pál, Beret polgármestere. – 152 köbmétert rendeltem, de 115-re kaptunk pénzt. Végül 120 köbmétert szállítanak majd, mert 5 köbmétert az önkormányzat saját pénzéből vásárol meg. Összesen 80 családnak tudunk szociális tüzelőt adni, 1,5 köbméter jut egy-egy háztartásnak. Ez persze nem elég egész télre, de körbe vagyunk véve erdővel – jegyezte meg Lovas Pál, hozzátéve: igaz, a rendőrség folyamatosan járőrözik, és lefüleli a fatolvajokat. A minap is elkaptak egy fiatalembert, akit 100 ezer forintra büntettek.
– A családoknak nagy segítség az is, hogy a napokban szociális támogatást biztosítottunk számukra. 10 ezer forinttól 50 ezerig attól függően, hogy hány tagú a család. Ebből akár tüzelőt is tudnak vásárolni. Csak az a baj, hogy itt nem 30 ezer forint köbmétere, hanem 40, mert magas a fuvardíj. Aki havi 22 ezer 800 forint szociális támogatásból él, annak ez horribilis összeg. Megfagyni azért nem fog senki. A temetőből és az önkormányzati erdőből tudunk annyit ritkítani, hogy szükség esetén jusson a rászorulóknak – jelezte a polgármester.

Nem segít magán
Regécen már végeztek is a szociális tűzifa kiszállításával. Az önkormányzat 36 köbmétert vásárolt állami támogatásból és saját erőből. Egy-egy családnak 1,2 köbméter jutott.
– Az idén azonban sokkal többet kellett hozzátennünk, mint az elmúlt években, mert a szállítási költségek jelentősen nőttek – jegyezte meg Bakos Ferenc polgármester. – Nemcsak kiosztottuk a fát, hanem fel is fűrészeltük a közfoglalkoztatottak segítségével. Én magam a szállításban segédkeztem, az önkormányzat teherautójával vittem ki a fát a családokhoz. Elsőként azokhoz, akiknek egyáltalán nem volt tüzelőjük. Az 1,2 köbméter természetesen nem elég egész télre, ez csak egy kis kiegészítés. Szerencsére Regécen a lakók 99 százaléka igyekszik gondoskodni a tűzifáról, de 2-3 ember semmiképpen nem akar magán segíteni. Hiába ajánlom fel nekik a közmunkát, nem hajlandóak dolgozni sem. Ezt azért nehéz kezelni. Azonban ha azt tapasztaljuk, hogy valamelyik család bajba kerül, akkor az önkormányzat a saját tüzelőjéből biztosít, mert mi is fával fűtjük az intézményeinket – mondta Bakos Ferenc.

Mennek az erdőre
Már Alsóvadászon is kiszállították a szociális tüzelőt, több mint 320 családnak, tudtuk meg Szemán János polgármestertől. Nem volt kis feladat, hiszen 479 köbmétert kellett eljuttatni a lakókhoz. Négy teherautóval négy brigád dolgozott, ami óriási segítség volt a családoknak.
– Igyekeztünk időben gondoskodni, hiszen november végén jött a hideg idő. Már van, aki el is tüzelte a fát, és sajnos olyan is akad, aki eladta. Probléma, hogy nem mindenki becsüli meg az állam és az önkormányzat segítségét – jegyezte meg a polgármester.
Egy másik megyénkbeli községben a polgármester kérte, ne írjuk meg a nevét. Így árulta csak el, náluk is jellemző, hogy a családok eladják a szociális tüzelőt. A 40-50 ezer forintot érő 1,5 köbmétert 10 ezer forintért. Azt mondják, ételre kell nekik a pénz. Aztán mennek az erdőre fát lopni, sőt van, aki eladásra lop. A rendőrök ugyan folyamatosan járőröznek, de mindenkit nem tudnak lefülelni. Ha valakit rajtakapnak, akkor a bíróság pénzbüntetést szab ki, de ezt le is lehet dolgozni az önkormányzatnál közérdekű munkával.
– Ezzel pedig csak nekem van bajom, mert milyen munkát találjak ki neki? Ellébecol itt napi 5 ezer forint fejében, aztán kezdi elölről. Ha valaki eladja a szociális tűzifát, akkor két évre meg lehetne vonni tőle a támogatást, de akkor megint nekem lenne vele gondom, hiszen a bíróságra kellene járnom, bizonyítani, hogy miért döntöttem így – sorolta a bajokat a polgármester.

Forrás: BOON