Nyomtatás
Találatok: 273
farkasok hobanA hatóság engedélyt adott Svédországban a vadászoknak a farkasállomány szabályozására. A felhatalmazás január 2-án lépett életbe, és 75 farkas elejtését engedélyezi a körülbelül 460 egyedből amik a svédországi nagyragadozó állományát képezik.

Anna-Caren Sätherberg illetékes miniszter elmondása szerint jelentősen megnőtt a konfliktusok száma, és a kormány a környezetvédelmi ügynökséggel egyeztetve tervezte meg a létszámapasztást. A vadászat csak az ország legnagyobb állománysűrűséggel rendelkező területeit fogja érinteni, azaz szigetszerűen 12 területet.

A vadászatellenes szervezetek ágáltak a döntés ellen, mondván, csökkenteni fogja a biodiverzitást. Egyesek állítása szerint a vadászati lobbi helyezett nyomást a politikusokra, akik engedélyezték a vadászatot.

Arra a svéd környezetvédelmi ügynökség is felhívta korábban a figyelmet, hogy a farkasok állományát 300 alá nem javasolt csökkenteni, hogy ne fenyegesse a fajt a beltenyészet veszélye. A vadászat célja sokkal inkább a szigetszerű populációk okozta problémák megszüntetése, nem pedig a faj teljes kiirtása az ország területéről.

Állítások szerint a vadászat első napján már voltak aktivisták, akik a vadászokat követve igyekeztek eltüntetni a hóban a farkasok nyomait, ezzel nehezítve munkájukat.

Forrás: Vadászlap