xgimszarvas szarvasbogesAmíg a korábbi vadászati évben 2,5 milliárd forint volt a vadkár Magyarországon, a mostaniban ez a szám 3,2 milliárdra emelkedett.

A legutóbbi vadászati évben a vadak által okozott mezőgazdasági kár csaknem 3,2 milliárd forint volt, az előző évhez képest (2,5 milliárd) ez nagy növekedést jelent, ami nagyrészt a megemelkedett terményáraknak köszönhető – mondta Király István, az Országos Magyar Vadászkamara szakértője a Napi.hu-nak.

A vadászati törvény szerint az öt nagyvad: gímszarvas, dámszarvas, vaddisznó, őz, muflon, valamint a nyúl és a fácán okozhatnak vadkárt. Más esetekben, például ha róka vagy borz okozta károkról van szó, a tulajdonos a Polgári törvénykönyv alapján érvényesítheti kárigényét a vadászatra jogosulttal szemben.

A magyar jogszabályok szerint a megtérítés iránti igényt a kár bekövetkezésétől, illetve észlelésétől számított tizenöt napon belül, írásban kell közölni az azért felelőssel.
Mint ismert, a vadkár a vad normális életvitele – táplálkozás, mozgás és a búvóhely készítése, annak használata – során okozott gazdasági hátrány, azaz kár, amit az általa használt területen lévő mezőgazdaságilag művelt területeken vagy erdőkben okoz.

Magyarország vadlétszáma egyébként jóval magasabb a terület optimális vadeltartó képességénél. Az említett öt nagyvad közül egy négyzetkilométernyi területre 6,5 egyed jut, ami komoly problémát jelent.

Forrás: Index