Nyomtatás
Találatok: 226
fustolgo puskaA címben szereplő jellemzés az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) álláspontja, amelyet a FeHoVa megnyitóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is megemlített.


A téma apropóját az adja, hogy az Európai Bizottság 2021/57. rendelete módosította a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékesítéséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló 1907/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletet (REACH). A módosítás értelmében 2023. február 15-étől tilos az ólomsörét használata és hordozása a vizes élőhelyeken, valamint azok 100 méteres körzetében.

Az EU-s jogszabály hatályba lépése kapcsán lapunk megkereste a vadászat szakmai és jogszabályi felügyeletét gyakorló Agrárminisztérium vadgazdálkodási főosztályát, valamint a hazai vadászok hatósági feladatokat is ellátó érdekképviseleti szervezetét, az OMVK-t, hogy tájékoztatást kérjen tőlük a lehetséges változásokról.

Mindkét szervezet azt közölte, hogy jelenleg a minisztérium egyeztetést folytat a vadászati érdekképviseletekkel arról, hogy az EU-s jogszabályváltozás miatt milyen kiigazítások szükségesek a hazai szabályozásban. A fejleményekről haladéktalanul hírt fognak adni a vadászkamara felületein.

Az OMVK lapunknak adott válaszában arra is kitér, hogy bár minden érintett figyelmét felhívják a jogszabályok betartására, de ezzel együtt le kell szögezniük: a szabályozást logikátlannak tartják, és abban a vadászok (és a sportlövészek) felesleges vegzálását látják. Álláspontjukat a vadászkamara által 2021-ben elkészített, az ólomtartalmú lőszerek környezeti hatásairól szóló tanulmánya is megerősíti, amelyet megküldtek a brüsszeli illetékeseknek. Ez egyértelművé tette, hogy az ólomsörétnek és általában az ólomtartalmú lövedékeknek nincsenek bizonyítható környezetkárosító hatásai, a vizes élőhelyek védelmét pedig e tekintetben a magyar szabályozás eddig is szavatolta. Magyarország részese az 1979-ben aláírt bonni egyezménynek és az az alapján létrejött, az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodásnak (AEWA), így már 2005 óta tilos az ólomsörét használata meghatározott vizes területeken és bizonyos esetekben azok védősávjában. Hozzáteszik, hogy nincs tudomásuk olyan tanulmányról, amely a lőszergyártásban az ólmot helyettesítő, alternatív anyagok esetleges környezeti hatásairól szólna, és igazolná azok ártalmatlanságát.

Az OMVK tanulmánya ezen a linken elérhető: https://www.omvk.hu/hir/elkeszult-a-vadaszkamara-hatastanulmanya

Forrás: Nimród