Nyomtatás
Találatok: 259
ozsuta tavaszA naptár szerint beköszöntött a tavasz s ha havat is hozott, azért a vetések arról árulkodnak, hogy napról napra melegszik az idő. Dúsabbak a kalászosok, bokrosodnak és a repcék is szemlátomást nőnek.

Kiürültek a vadászházak, elcsendesedtek a revírek s bár elindult az új vadászati idény, mégis úgy érezzük, hogy véget ért egy esztendő. A vadászterületeket jobban most csak a hivatásos vadászok, azaz a vadőrök járják. Joggal, mert az őzbakvadászat lassan, de biztosan közeleg…

A meleg, csapadékos napok mindenképpen előnyére válnak a vadgazdálkodásnak és a mezőgazdászoknak is. A drága műtrágyák 2023 tavaszára egy-egy esetben 150 000.- forinttal is olcsóbbak lettek, de így is 200 000.- forint körül alakul az áruk. Persze legjobban akkor hasznosulnak, mikor a kiszórás után már be is mossa a csapadék.

Nekünk vadgazdáknak is ez a legfontosabb, mert így a vad nem találja meg. Megerednek a búzák, a repcék, az árokpartok, különösen a déli oldalak, is kizöldülnek és a rengeteg duzzadt rügy, fiatal zsenge, bőven ellátja a vadat. A vadgazda ilyen tájra már az utolsó lucernaszéna báláit bontja, de aki komolyan törődik az őzzel, az abrakot is helyez az etetőkbe a só mellé.

Ez az időszak elsősorban a megfigyelésé. Merre járnak az őzek, merre vannak az öreg bakok, hol, milyen fiatal tűnik fel? Mennyire viseli meg a vadat a takarmányváltás, a hirtelen jött nagy mennyiségű zöldtakarmány? Járnak-e ki kutyák, merre jár a dúvad? A régi kotorékok megelevenednek-e újra? A sáros dűlők az éjszakáról mesélnek s ha mozog a vad, a nyomok eligazítják azt, aki megáll mellettük.

A tavasz, az érkező meleg azonban gondot és sok problémát is hozhat, hiszen az őzek hasmenése és annak az állományszintű jelensége, veszélyeket is tartogat. A fényképen jól látszik, hogy az őz fehér, világos tükre szennyes. Egyértelmű jele annak, hogy takarmányozási problémák léptek fel. Ezt zárt tartásban, fokozatos takarmányváltással el lehet kerülni, de a vadonélő állatok esetében, egy megkerülhetetlen jelenség. Az etetőknél kihelyezett, készletezett takarmány segíthet, de nem elegendő. Ahhoz, hogy a legyengült állatok átvészeljék ezt az időszakot, a területen nyugalmat is kell biztosítani.

Írta és fényképezte: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Forrás: Agrojager