Nyomtatás
Találatok: 172
verebegylet emlekversenyA Magyar Véreb Egylet és a Gemenc Zrt. május 13-án rendezte meg a II. Zilai János Emlékversenyt Karapancsán. A Nimród Vadászújságot Flaisz Szilárd vezetőbíró tájékoztatta a részletekről.


Idén öt induló nevezett a versenyre, mely szinte vadaskerti körülmények között, nagy vadbőség mellett zajlott, ám az időjárás szerencsére kegyes volt a résztvevőkhöz. A csapafektetés kezdetén ugyanis még esett az eső, ám ezt követően az esemény lebonyolításáig jelentős mennyiségű csapadék már nem hullott – kezdi beszámolóját a vezetőbíró.

Majd azzal folytatja, hogy a verseny a Magyar Véreb Egylet Vizsga és versenyszabályzata alapján lefektetett I. típusú nehezített mesterséges vércsapán zajlott, a – két derékszögű törést, egy tompaszögű visszatörést és tíz csapaigazoló jelet tartalmazó, 2 dl vér felhasználásával készült – a csapák több mint egy kilométeresek voltak, a vérebek 22 órás nyomon indultak el.

A versenyzőkről elmondja, hogy a megmérettetést 4 évesnél fiatalabb kutyák számára írták ki a szervezők, tehát a versenyen a bevezetett, elővizsgával rendelkező kutyák indulhattak el, így mögöttük még nincs nagy életteljesítmény. Ennek ellenére a vérebek szépen helytálltak, látszott, hogy a vezetők sok munkát fektettek az ebekbe és ez tükröződött a munkák minőségén is. Viszonyításképpen megemlíti, hogy tavaly egyetlen kutyának sem sikerült teljesíteni a feladatot, idén viszont az öt kutya közül kettő végigment a csapán.

Az eredményekre rátérve sorolja, hogy Bruno Od Spile (bajor hegyi véreb kan), vezetője Komáromi László 110 ponttal, III. díjas munkával a második helyen végzett, a verseny győztese pedig 170 ponttal, I. díjas munkával Sudár Zátonyi Arwen (hannoveri szuka), vezetője Pukánszki Zoltán. Üveges György és Borka Spod Burova ugyan 8 csapajelet megtalált, de időtúllépés miatt nem volt értékelhető a munkájuk.

Összefoglalva az élményt elmondja, hogy egy nagyon jól szervezett versenyen vannak túl, sok érdeklődővel, hisz az ebeket népes korona kísérte. A verseny tehát méltó módon állít emléket a Gemenc Zrt. egykori fővadászának, Zilai Jánosnak. Hozzáteszi, hogy a 12 főből álló bírói körből 6 szakember még a legendás vérebvezető korosztályához tartozik, ők együtt kezdték a vérebezést, és ők nevelték ki napjaink fiatal vérebvezetőit is.

Végezetül, köszönik a lehetőséget a Gemenc Zrt.-nek, és külön köszöni a társaság vezérigazgató-helyettesének, Fodermayer Vilmosnak a támogató hozzáállását!

Forrás: Nimród