Nyomtatás
Találatok: 196
trofeaatado koros1Második alkalommal rendeztek trófeaátadó ünnepséget a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kunszentmártonban. Egy 505 grammos trófea, újabb gyöngyfogas őzbak és mindössze egy sebzés.

45 őzbak, kilenc érem, alig egy hónap alatt, miközben a tavaszi munkák dandárja miatt, napról, napra – a szinte szemmel láthatóan szárba szökkenő gabona,- a repcék, a lombosodó erdők, percről-perce rejtik, bújtatják a vadat. Ez a 2023-as őzbakidény mérlege Kunszentmártonban – tájékoztatta az Agro Jager News lapigazgatóját, Dr. Tálas Sándor, a Körös Vadásztársaság elnöke.

Úgy gondoltuk, hogy bemutatjuk, megünnepeljük és méltó módon ismerjük el a hivatásos vadászaink munkáját idén is, amelyre az elejtőket, a barátokat vártuk s ahogy a vidék a vadászattól, a vadgazdálkodástól elválaszthatatlan, úgy a családoknak, a legkisebb gyerekeknek is itt a helye a szüleik mellett, ahogy mi is ott voltunk.

Dr. Tálas Sándor kiemelte: ma már tudjuk, hogy a 2022-es esztendő évszázados aszályt hozott. Ez megviselte a vadállományt, amelynek minden bizonnyal 2023-ban is érződik a hatása. Az időjárás, a Jóisten azonban kegyes volt mind a vadgazdához, mind pedig a természethez és egy viszonylag csendes, enyhe tél után vártuk az őzbaknyitányt – köszöntötte a vendégeket.

A vadászház Kunszentmártonban Leader Csoport összefogásával és támogatásával megújult. Kiemelte, hogy Kunszentmártonban, a kunszentmártoni emberek sose távolodtak el a vadászattól. Ez éppen úgy hozzátartozik a vidéki ember életéhez, mint az élet bármely területe. Nincs jó vagy rossz, de mindenki tesz azért, hogy a közösség elfogadja, elismerje a munkáját, hivatását, szakmáját, hobbiját. Minden tagtársunk, a helybeliek, természetesen felelősek egyénileg is azért, hogy hogyan ítélik meg a vadászokat, hogyan ítélnek meg bennünket Kunszentmártonban, a megyében. Fontosnak tartjuk, hogy segítsünk annak is, aki kéri és annak is, aki ezt nem tudja megtenni. A kunszentmártoni ember jóérzésű és ilyen az egész településünk. Magam pedig, körzeti állatorvosként, munkám során is törekszem arra, hogy ez a kifejezetten jó kapcsolat fennmaradjon a településünkön – ez mindannyiunk érdeke, ez jelenti a vidék erejét.

A 2023-as őzbakidényben Turó Alex és Kenyeres Gábor hivatásos vadászoknak külön-külön is megköszönte Dr. Tálas Sándor, hogy mintegy 45 őzbakot hoztak terítékre, hogy kíséretükben ennyi jó és kívánatos trófea került a vadászház udvarára. Hozzátette, ahhoz, hogy szakembereik eredményesek legyenek, a családok háttértámogatása elengedhetetlen, mi több, éppen annyira fontos, mint a szakmai és anyagi megbecsülés.

Turó Alex és Kenyeres Gábor hivatásos vadászok összefoglalták, hogy nap, nap után járták a határt és bizakodva tekintettek a 2023-as őzbakidény elé. Ahogy elestek az első őzbakok, a szakma pillanatok alatt érezte, telefonáltunk, beszéltünk a kollégákkal, hogy ők mit láttak, mit tapasztaltak? Hamar kiderült, hogy 30-40 gramm, sok esetben 50-60 gramm is hiányozhat a trófeákból. Ez a jelenség nemcsak Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére, hanem a többi vármegyében is igaz ebben az esztendőben. Vadászati szempontból szinte nem is érdekes, de a vadgazdálkodás vonatkozásában már igen, hiszen minden alkalommal feltettük a kérdést – folytatta Turó Alex, hogy várjunk vagy vezessük rá a vendéget, mert nemhogy nagyobb trófeával keressük majd 2024-ben, hanem minden bizonnyal visszaraknak 2024-ben. Szemünk előtt lebeg ilyenkor, hogy a társaságunk költségvetése az őzbak vadászatára épül és döntéseket kell hoznunk. Kollégámmal, Kenyeres Gáborral már az idény előtt is rengeteg hajnalt, estét kint töltöttünk és nézegettük az őzbakjainkat. Cserkeltünk, megközelítettük az őzbakokat annyira, amennyire csak tudtuk. Aztán április 15-én megérkeztek az első vendégek.

trofeaatado koros2

Az őzbak vadászata, a tavaszi hetek sok más feladatot is adnak, így gyakran előfordul, hogy két vadásztatás között keveset alszunk. Preparáljuk, főzzük, fehérítjük a trófeákat. Tartjuk a kapcsolatot a gazdákkal, hogy ki merre és mit vet. Szerencsére sokan bekapcsolódnak a vetések őrzésébe is, így mondhatjuk, hogy sok terhet levettek a vállunkról – köszönték még a tagságnak.

Bár lehettek volna sűrűbb agancsok is ebben az évben, de Turó Alex kiemelte azt is, hogy a vendégeink lőkészsége magas mércét ütött meg. Pontos, felkészült vadászok érkeztek, akik egytől, egyig cserkelni és barkácsolni akartak. 45 vadászat során mindössze egyetlen egy utánkeresésünk adott feladatot. Kenyeres Gábor pedig még egy gyöngyfogas őzbaknak örülhetett, ahogyan a napokban, Komádiban, a Bihar Népe Vadásztársaság területén is történt.

Az ünnepi trófeátadóra hetek óta készültek. A téli vadászatok során a legszebb fácánkakasokat megkopasztották és külön lefagyaszották. Petyus János tagtársuk pedig egy sziki gyepen tartott öreg birkát vágatott le, amit Kovács Mihály, kunszentmártoni szakácsmester készített el. A receptet, a mester praktikáit itt érheti el!

Miközben a vadászháznál üstben főtt a fácánleves és reggel óta darabolták, főzték a birkapörköltet, addig sültestálakkal készült jóbarátjuk, Kulik Zoltán, aki Kunszentmártonban méltán ismert szakácsmester. Helyi pálinkák, különleges kunszentmártoni sütemények és persze muzsikaszó, ami ha nem is hangosan, de kiszüremkedett az utcára.

Dr. Tálas Sándor a társaság elnöke összefoglalta, hogy a trófeamustra, a trófeaátadó azért is fontos pillanat a közösségükben, mert egy ablakot nyit arra a genetikai változatosságra, sokszínűségre, amit az őz képvisel. Évről évre feltűnnek hasonló agancsformák s a szikes pusztáktól a tölgyerdőkig, az ártéri, hullámtéri élőhelyekig megannyi helyen vigyáznak az őzre, az apróvadra és vele együtt a környezetre. Látható, hogy egyedül nehezen lehet eredményeket elérni, de összefogással, hogy mindenki inkább hozzátesz, mint elvenne, jó eredményeket lehet elérni és fejlődik a társaság, fejlődik a településük, Kunszentmárton.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotó: Turó Alex, Kenyeres Gábor, Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Forrás: Agrojager