Nyomtatás
Találatok: 245
hortobagy vadaszNem minden nap keresnek a Világörökség egyik helyszínére hivatásos vadászt. Hazánkban is mindössze alig pár név szerepel a listán.

Az alapvetően a kulturális értékek megőrzésére indított program, az Amerikai Egyesült Államok kezdeményezésére, kiegészült a természeti értékekre is és 1965-ban létrehozták a Világörökség Alapot, amely a világ legértékesebb és leglátványosabb természeti és történelmi helyszíneinek megóvását célozza. 1968-ban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) javaslata után, 1972-ben a stockholmi ENSZ közgyűlésen fogadták el. Hazánkban az első helyszín Hollókő lehetett, majd a Duna-part és Várnegyed követte. Hortobágy 1999-ben került fel az UNESCO, világörökség részét képező bázisába s ezzel Magyarország kötelezettséget vállalt, hogy Hortobágyi pusztát, – ezt a világon is egyedülálló helyszínt,- megóvja, megőrzi és megvédi.

Debrecent magam mögött hagyva, Magyarország legnagyobb vidéki városából nyugati irányba tartok. Hortobágyon, Varga Ferenc, a Hortobágyi Földtulajdonsok Vadásztársaságának elnöke vár. A társaságot, a vadászterületet, benne az embereket, a tájat a féltve őrzött állat- és madárvilágot, a przewalski-vadlovakat, ha nem is ismerem név szerint, de tudom, hogyan készítik a slambucot s azt is, hogy errefelé – ma is – mindenkinek egy lehetősége van. Ha a becsületet eljátssza, ha a szavát nem tartja, maradása nem lehet ezen a tájon. A vadászatokra illik pontosan érkezni. Hortobágyon ez különösképpen igaz s ha nem is kések, de éppen delet üt az óra, mikor kopogok. Azt hittem elfelejtetted, hogy egy hete megbeszéltük – fogadnak. Olyan nincs Feri! Én se felejtek!

Hellyel és minden mással kínálnak. Beszélgetünk.

A vadászterület 5652 hektár, magában foglalja magát Hortobágy községet is. A társaság 1997-ben alakult, azóta megszakítás nélkül, folyamatosan, a terület vadászati hasznosítását ők látják el. Szinte minden oldalról közvetlenül a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal határos és természetesen az illetékességi területén belül a természetvédelmi oltalom alatt álló vadászterületek miatt is – mondhatjuk – állandó kapcsolatban vannak. Kölcsönösség, amely az együttműködés alapját képezi. Az együttműködés, a kommunikáció közvetlen, amihez a nemzeti park és a vadásztársaság is hozzátesz. Nem kell itt sok dologra gondolni, de daruvonulás idején a kukoricatarlót, ameddig tehetjük, meghagyjuk. Nemcsak a társaság, hanem a Hortobágyon, a Hortobágy községben élő gazdák is törekszenek arra, ha lehet, már pedig lehet, akkor a gazdálkodási gyakorlatban, a növénytermesztésben úgy intézzük, hogy abban a vad, a vadon élő állatok is megtalálják a számításukat.

Erdő a terület 6%-át teszi ki, amiben döntően kocsányos tölgyet találunk, de némi akác, kőris és a nyárfák, füzek mellett persze a gyepek, az ősgyepek, a kaszálók dominálnak. Jelentős a legeltetéses állattartás. Ezzel számolni kell annak, aki erre a területre szegődik el – mondja Varga Ferenc elnök.

Nem baj, egyáltalán nem baj, ha valakinek nincs hivatásos vadász gyakorlata. Az is jöhet, aki most végzett, akinek meg sem száradt a tinta a technikus bizonyítványán, diplomáján. Majd minden megtanítunk, minden feladatra felkészítjük, de dolgozni kell. Egy szikár, keménykötésű, szigorú tekintetű ember lép az irodába. Jöhet. Neki nem kell kopogni se, ő az elnök legjobb embere. Gábor, a hivatásos vadász. Neki keresünk egy jó munkatársat, aki bírja, szereti is a munkát. Ismerem már. Amolyan igazi hortobágyi ember, aki nehezen barátkozik, de aki mellett kiáll, annak jóbarátja lehet. A vadásztársaságnál egyhuzamban 26 éve dolgozik.

Siet. 220 hektár erdőt telepítettek. Kerítések kellenek, oszlopokat pótolnak, háló, drót – ezek kellenek. Kétszer nem igen fog neki egy-egy munkának, amit viszont megcsinál, azt más is megnézheti.

Őzre szinte nem vadásznak. Suta és gida hasznosítás nincs, mert míg 2017-ben 400-as állományt jelentettek, az 2021-re 150-es nagyságra zsugorodott. A „miértjét” keresik az Agrárminisztérium bevonásával is és a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszer- és Környezettudományi Kar gyakorló gazdaságaként, a kutatók kihívásnak tekintik, hogy megtalálják az okát. Mezei nyúl állományuk 2000-es, amelyből éves szinten 1000 kerül terítékre, illetőleg exportra. Hortobágy, nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy a mezei nyúl hazája és több alföldi vadásztársaság innen vitt vérfrissítés gyanánt nyulat, amely szakmai szemmel is jó döntésnek bizonyult, mert azok a társaságok, amelyek innen szállítottak, mára megerősítették állományaikat. Nem ritka a mezei nyulak 7-8 kg-os egyedi súlya.

Az ASP okozta probléma miatt a hortobágyi vaddisznó jóformán eltűnt, de a társaság és a tulajdonosi kör, a hortobágyi gazdák nagy arányú erdőtelepítése már a dámszarvasnak is kedvezne.

Hortobágy mindig is a víziszárnyas hazája volt, amit az itteni gazdák, vadgazdák megbecsültek. Itt a Hortobágyi Földtulajdonosok Vadásztársaságánál Magyarország és Közép-Európa legszínvonalasabb récenevelését szervezik meg évről évre, amely számokban azt jelenti, hogy 8000 tőkés récét nevelnek vízen. Az elő és utónevelést, már a hortobágyi előnevelőben és a szabad vízen, a társaság hivatásos vadászai vezénylik le.

2022-ben a Fishing and Hunting filmet forgatott a nevelt tőkés réce vadászatról, melyet 60 alkalommal a világ számos országába tettek adásba.

A vadászatok, így abszolút egyedülálló módon, vízre kihelyezett standokon történnek – pontosan úgy, ahogy a régi vadászirodalomban olvashatunk. Persze emögött egy feszes, precíz vadgazdálkodás áll.

Nem kell semmit kitalálni. Nem várjuk el, hogy a társaság gondját a hivatásos vadász egyedül oldja meg. A 10 fős vadásztársasági tagság gazdálkodását, pontos feladatok, utasítások, feszes munkarend képezi az alapját, hogy napról napra, hétről hétre a társaságunk működőképes maradjon.

A társaság központi irodája mellett két, európai mércével számítva is igen színvonalas vendégház, várja a vadászvendégeket. (www.soviragvendeghaz.hu – www.sthubertvendeghaz.hu). Az udvaron konferenciaterem, szabadtéri vendéglátás, saját hűtőház és minden létesítmény rendelkezésre áll, amely feltétele a magas színvonalú munkához. A vadászterület központi területén Magyarország legújabb lőtere , ahol a skeet és trappályák mellett golyós pályákat és maroklőfegyvereket is lehet használni s amely versenypályákként különféle megmérettetések helyszíneit is adja. A lőtér honlapját ITT érheti el!

Szolgálati terepjáró, szolgálati fegyverek, felszerelések, munkaruha. Egy nagy tapasztalatú, vármegyeszerte elismert hivatásos vadász kolléga és további munkatársak várják Hortobágyon, azokat a hivatásos vadászokat, akik szeretnének a Világörökség részén, egy olyan pozícióban dolgozni, amely világszerte is párját ritkítja.

Jelentkezni Varga Ferenc elnöknél:
Telefon: +36309853251
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.