Nyomtatás
Találatok: 248
somogyi bikaLantos Zoltán Lászlót, a Somogy vármegyei Rinya Menti Vadásztársaság és a Dráva Völgye Vadásztársaság vadászmesterét kérdeztük az idei szarvasbőgés tapasztalatairól.


A vadászmester azzal kezdi, hogy két vadásztársaság területén gazdálkodnak, a kettő együtt nagyságrendileg 8000 hektár. A szeptemberi bőgésben 20 bikát terveznek elejteni, és jelenleg 14-nél tartanak. A vendégeik, mint általában, szeptember második hetétől érkeztek, jellemzően német nyelvterületről, de van egy-egy belga, illetve francia vendégük is.

Mint elmondja, a bőgés minden évben más, és idén nagyon korán indult, így augusztus első felében a szokásosnál erőteljesebben szólaltak meg a bikák. Az idei év további specialitása volt az augusztus eleji-közepi árvíz, mely a Dráva menti területekről kiszorította a szarvast - ezekre a területrészekre még most kezd visszatelepülni a vad -, bár lehet, hogy ehhez a nagy szúnyogmennyiség is hozzájárult, ahogy ezt korábban a Rinya mentén is tapasztalták. A felső területrészeken tehát nagyobb számú agancsos tartózkodott, illetve olyan területeken is esett bika, ahol korábban nem volt jellemző, ezért a súlypontok kicsit eltolódtak – sorolja az idei év jellemzőit Lantos.

Majd azzal folytatja, hogy meglepően sokáig járt külön a tarvad, sőt még most is lehet magányos tehenekkel találkozni, ami teljességgel érthetetlen. A bikák pedig hajnalban nagyon korán abbahagyják a bőgést és este későn kezdik el. Eddig ez sem volt náluk jellemző. Napközben nincs bőgés, emiatt a vadásztatás nehézkes számukra, így viszonylag nagy területet jártak be ahhoz, hogy a fent említett 14 példány terítékre kerüljön. Úgy tűnik, ez a hosszan elnyúló gyenge bőgés az idei év sajátja – összegzi a vadásztatás körülményeit.

Az eddigi eredményekre rátérve elmondja, hogy a trófeatömegek tekintetében – egy-egy kivételtől eltekintve - nagy meglepetések eddig nem voltak, mert a mérleg általában azt mutatta, amit szemre becsültek.

„Idén sok a villás bika - több középkorú, „selejt” egyed esett -, aminek következtében a terítékre került agancsosok átlagéletkora 7-8 év. A legnagyobb tömeggel egy 9 kilogramm körüli trófea rendelkezik, nálunk leginkább ezeket keresik a vendégek és ezt évről-évre biztosan hozza is a terület” – fejezi be a lapunk olvasóinak adott beszámolót Lantos Zoltán László vadászmester.

Forrás: Nimród