Nyomtatás
Találatok: 111
bogesBalaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere maga is vadász, de puska nélkül is szívesen túrázik az erdőben, mert vallja, hogy a vadászat jóval több a vad elejtésénél. Ezért nem véletlen, hogy a Zalai Teríték - Vadpörkölt és Borfesztivál című rendezvény mára a város leglátogatottabb eseményévé vált.


A vadászat olyan örökség Zala vármegyében, melyre lehet és kell is építeni. A vadgazdálkodás komoly múltja, a vadászati turizmus és a sajátos vadgasztronómia, illetve a mindehhez társuló csodálatos környezet Zalaegerszeg városvezetőit is arra sarkallta, hogy minél szélesebb körben ismertté tegyék szűkebb hazájuk értékeit.

– Zala vármegye Magyarország egyik legerdősültebb vidéke, vétek lenne, ha kincseit, értékeit nem mutatnánk meg minél szélesebb körben. Zalaegerszeg városvezetése ennek jegyében újította meg immár közel egy évtizede a hagyományos őszi, szüreti fesztiválját. Olyan új tematikát kerestünk a rendezvénynek, ami országos szinten is egyedivé, „zalaivá” teszi az eseményt – mondta a Nimród Vadászújságnak Balaicz Zoltán. – Azt szerettük volna, ha nagyobb hangsúlyt kap a rendezvény kínálatában a vad, a vadgasztronómia és a zalai erdő minden kincse, az erdei gomba, az erdei gyümölcsök, a lekvár, a méz, az aszalványok is. Minél többet foglalkoztunk ezzel „hivatalból”, annál gyakrabban jártam magam is a környéket, mígnem teljesen magával ragadott a zalai erdők varázsa. Olyannyira, hogy 2016-ban, a vadásztanfolyam elvégzése után Soholláron, a vadászati évadnyitó hagyományos ceremóniáján vadásszá avattak. Nem vadászom sokat, de amikor időm engedi, túrabakancsot húzok és járom az erdőt, amelynek nyugalma a legtökéletesebb kikapcsolódást jelenti számomra. Ráadásul olykor már kisfiam, Vendi is velem tart.

A polgármester hozzáfűzte: a Zalai Teríték - Vadpörkölt és Borfesztivál mára Zalaegerszeg leglátogatottabb fesztiválja lett. A kapcsolódó szakmai konferencia pedig szakembereket és laikusokat egyaránt vonz, az előadásokon a vadászattal kapcsolatos legfrissebb tudnivalókról értesülhet a közönség. Ráirányítja a figyelmet az érdekes, aktuális témákra és olyan ismereteket, gondolatokat oszt meg velük, amelyek mindenkinek értékesek lehetnek. A jótékonysági vadfőző versenyen pedig évről évre egyre többen vesznek részt, legutóbb 104 csapat 600 tagja ragadott fakanalat, állt a bogrács vagy éppen a tárcsa mellé. Ezen túl is megannyi standnál kínálnak minden más ínyencséget. A háromnapos kavalkád során vadászkutya felvonulás, vadászati kiállítás is várja a nagyérdeműt. Napjainkban a szabadidős célú utazások, a hétköznapokból való kikapcsolódás egyre lényegesebb része az életünknek, ezt szolgálja a fesztivál is.

Az, hogy rendezvényünk Érték és Minőség Nagydíjjal jutalmazott fesztivál lett, azt igazolja, hogy jó volt az irány, amit választottunk. Ezt alátámasztja az is, hogy a Zalai Teríték attrakciója, helyszíne volt a 2020-as országos vadásznapnak és a 2021-es vadászati világkiállításnak is – szögezte le Balaicz Zoltán.

S hogy mindez hogyan járult hozzá a laikusok vadászatról, vadászokról alkotott szemléletének formálásához, esetleg változásához? A polgármester szerint az egészen biztos, hogy egyre többen járják a természetet, igaz, ehhez a feltételeket is megteremtette az önkormányzat, hiszen az elmúlt időszakban három túraútvonalat létesítettek. A Horhosok és a Páfrányok útja után az Alsóerdőt és környékét behálózó Tölgyek útjával bővítették a kínálatot. Mindhárom túraútvonal három nehézségi fokú. Elkészült továbbá az Alsóerdei Sport- és Szabadidő Központ, ami szintén arra ösztönöz fiatalokat és idősebbeket egyaránt, hogy kimozduljanak a négy fal közül és a fák között találjanak örömteli, szórakoztató kikapcsolódást.

A turizmus komoly változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedekben és a trendeket, a közönség igényeit Zalaegerszeg sem hagyhatja figyelmen kívül. Ennek megfelelően időről időre szeretnénk új programelemekkel előállni, megtartva a népszerűeket. Az biztos, hogy tovább erősítjük a fesztivál tematikáját, 2024 őszén pedig Diána, a vadászat istennőjének szobrával, Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrász alkotásával gazdagodik Zalaegerszeg – zárta mondandóját Balaicz Zoltán.

Forrás: Nimród