Nyomtatás
Találatok: 1647
vadetetésMost van a vadászati főszezon. Az etetők környékén viszont tilos vadászni.
A társaságok évről-évre kevesebb pénzből, ám változatlan feladatokkal dolgoznak. A Vadászatra jogosultaknak a legtöbbször a mezőgazdaságnak okozott vadkárok miatt kell a zsebükbe nyúlniuk. A hó miatt is megnövekednek a kiadásaik. Etetni kell ugyanis a vadakat.

A vadászkamara vezetője szerint ilyenkor nem csak a terepjáró, hanem a vadak is nehezen közlekednek. Éppen ezért az állatok etetési útvonalát is el kell takarítaniuk a vadgazdálkodóknak, hiszen a vad lábszára a fagyott hóban könnyen sérül.

Gagyi István - elnök, Vas Megyei Vadászkamara
"Most a vadászok és vadászatra jogosultak legnagyobb feladata a vadak etetése. Az etetők környékének rendben tartása."

Tavaly a kukorica ára nem volt túl magas, ezért viszonylag sokat tudott felvásárolni a társaság. Szálas takarmányból, silóból, répából és repcéből is elegendő készlet áll rendelkezésre. Az etetők feltöltése több millió forint egy átlagos télen - mondja a vadászkamara megyei elnöke. De a fő kiadást a mezőgazdasági területeken okozott vadkárok kifizetése jelenti.

1990-ben 2 millió forintot kellett vadkárokért fizetniük a mezőgazdaságnak a vadászatra jogosultaknak. Idén ez a szám eléri a 300 millió forintot.

Most a szarvasbika vadászatok és a vaddisznóhajtások időszaka van. Ez a vadászati főszezon szeptembertől február végéig tart. Ilyenkor szerzik meg éves bevételük több mint felét a társaságok a vendégvadászatnak köszönhetően.

Forrás: TV Szombathely